XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/06/13/szobrot-avattunk-raba-gyorgy-emlekere/

Témák A-Z

Szobrot avattunk Rába György emlékére

2019. június 13. - Frissítve Kulturális hírek

2019. június 13-án, ünnepélyes keretek között avattuk fel Rába György, Kossuth- és Széchenyi-díjas költő, író, műfordító, irodalomtörténész, kerületünk díszpolgárának mellszobrát. A szobor a Gergely Győző utca és a Pannónia utca sarkán, Rába György egykori lakóhelyének közelében állítottuk fel Lelkes Márk alkotását. A rendezvényt díszpolgárunk születésének 95. évfordulója alkalmából rendeztük meg.

Dr. Tóth József ünnepi köszöntőjében szót ejtett az önkormányzat szoborállítási programjáról, melynek keretében az elmúlt néhány év során szobrot állítottunk Horn Gyulának, Göncz Árpádnak, Tom Lantosnak, Radnóti Miklósnak és Papp Lászlónak. Rába György 72 évig élt a kerületben, és büszke volt erre a kötődésére. Nem csupán íróként, költőként és műfordítóként volt kiemelkedő, hanem irodalomtörténészként is, amit bizonyít az ezzel kiérdemelt Széchenyi-díj is, míg irodalmi munkásságáért Kossuth-díjjal tüntették ki.

Ezt követően egykori barátja és pályatársa, Tábor Ádám adott áttekintő szakmai leírást Rába György munkásságáról. Kiemelte, tehetsége már 17 éves korában, a Berzsenyi Dániel Gimnázium falai között is megmutatkozott. Az életútja áttekintésén túl szabadelvű és szolidáris emberként jellemezte őt. Újító és mozgalmas nyelven írt művei éltető szellemi forrásként hatottak az olvasóira. Végezetül örömét fejezte ki, hogy egykori barátja a mai naptól nem csak műveivel, hanem a szoborral is emlékezteti a kerület lakosait díszpolgárára.

A beszédeket követően dr. Tóth József leleplezte Rába György bronz mellszobrát, Lelkes Márk szobrászművész alkotását. A szobor az alkotó 32. közterületi műve, melyről a zsűri a következő megállapítást tette: „…a szobor szépen és pontosan idézi meg Rába György alakját. A mintázás szép és érzékeny. A posztamensen idézet vers tükrözve jelenik meg, amellyel a szobrász a műfordítás tevékenységére kíván utalni…”

Ezután Dinnyés József előadóművész két megzenésített Rába György verset, a Földi ballada és a Hazám helyett című műveket adta elő a megjelent érdeklődőknek. A rendezvény zárásaként koszorút helyezett el Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, dr. Tóth József polgármester, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Írószövetség képviselői, valamint a kerületi megjelent érdeklődők.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj