XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/06/03/kassa-delvaros-parkkal-teljesse-valt-legujabb-utcanevbokrunk/

Témák A-Z

A Kassa-Délváros parkkal teljessé vált legújabb utcanévbokrunk

2019. június 03. Kulturális hírek

2019. május 30-án felavatták testvérvárosunkról, Kassa-Délvárosról elnevezett parkot. Az eseményen megjelent és beszédet mondott dr. Tóth József polgármester, JUDr. Jaroslav Hlinka, testvérvárosunk polgármestere, valamint a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete, JUDr. Pavol Hamzik is. A mai ünnepséggel teljessé vált a sor: összes testvérvárosunk nevét közterület viseli a kerületben. Az ünnepségen a gyakran eleredő eső ellenére szép számban jelentek meg az érdeklődők, a kihelyezett sátrak alatt.

A parkavatón elsőként a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek, melynek során pilisi népdalokat adtak elő szlovák nyelven.

Dr. Tóth József polgármester beszédében felidézte a kerületi közterület-elnevezések hagyományait, számot adott az utcanévbokrokról, kiemelve, hogy testvérvárosainkról elnevezett parkok egy újabb utcanévbokrot hoztak létre. A Kassa-Délvárossal való együttműködésről szólva felelevenítette a szenior olimpia hagyományát, melyet már több éve nagy sikerrel rendeznek meg. Végezetül gratulált testvérkerületünk fejlődéséhez.

JUDr. Jaroslav Hlinka, Kassa-Délváros polgármestere szintén felelevenítette együttműködésünk legfontosabb állomásait. Kifejtette, a közterület-elnevezést nagy megtiszteltetésnek érzi, mely náluk nem jellemző formája a testvérvárosi együttműködéseknek. Köszönetet mondott dr. Tóth József polgármesternek és az egész XIII. kerületi lakosságnak azért, hogy ilyen szoros kapcsolat tudott kialakulni a két városrész között.

A Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy ez a fajta együttműködés ami a két városrész között tapasztalható, nem mindennapi dolog. Különösen örömtelinek nevezte, hogy lakossági szinten is jó kapcsolat alakult ki a testvérvárosok között.

A beszédeket követően Vata Ádám, ugyancsak a kerületi Szlovák Gimnázium 3. osztályos tanulója, Kriszta Bendová Prekázka (Akadály) című versét szavalta el. Végezetül a két városvezető megtöltötte a földbe kerülő időkapszulát, majd leleplezték a testvérvárosi együttműködés emlékére felállított díszkövet.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj