XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/05/27/majusi-fenyo/

Témák A-Z

Májusi Fenyő aranyat ér

2019. május 27. Kulturális hírek

2019. május 25-én élénk érdeklődés mellett zajlott a Béke téren a kerületünkben hagyományos XIII. Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja, valamint a kerület 81. születésnapjához kapcsolódó rendezvények. Nap közben számos program gondoskodott az érdeklődők szórakozásáról, kikapcsolódásáról, este pedig Fenyő Miklós koncertje koronázta meg a napot.

Egész napos szabadtéri és sátorban szervezett programok várták az érdeklődőket a tavalyi évhez hasonlóan idén másodszorra a Béke téren megrendezett XIII. Kerületi Nemzetiségi Fesztiválján. Mint az egyik nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, „tavaly még szoktuk, idén teljesen belaktuk az új környezetet”. A nagyszínpadon egész délután egymást váltották az egyes nemzetiségek produkciói. A fellépők népdalok és néptáncok egész sorát mutatták be nézőközönségnek, ki-ki a saját nemzetiségére jellemzőt előadva. A nagyszínpad színvonalas produkciói közben az érdeklődők az egyes nemzetiségek sátrában ismerkedhettek a különböző kultúrákhoz kapcsolódó szokásokkal, hagyományokkal: örmény üvegfestés, bolgár edénykiállítás, szlovák kvízjáték, roma irodalmi és kulturális előadások színesítették a programot. A nemzetiségek ételkostólóval is gondoltak a látogatókra, a gasztronómiai bemutatók során több száz adag ételt osztottak ki az eseményen résztvevők részére.

A Gyermeknapi forgatag a Béke téri fák árnyékában a kisebbek számára nyújtott egész nap számos lehetőséget a szórakozásra. Minigolf, ügyességi játékok, arcfestés, ugrálóvár és a megújult játszótér is nagy népszerűségnek örvendett. A felfújható pályán megrendezett nemzetiségi focikupáért vívott tornán a Roma Önkormányzat csapata diadalmaskodott, míg a legsportszerűbb csapatnak járó Fair Play díj a Szlovák Önkormányzat csapatához került.

A nap végéhez közeledve véget ért a Nemzetiségek Fesztiválja és eltűntek a sátrak a Béke térről. Szükség is volt a tágas helyre, ugyanis kerületünk 81. születésnapja alkalmából Fenyő Miklós, kerületünk szülötte és díszpolgára adott nagy sikerű koncertet, eddig soha nem látott számú néző előtt. A teljesen megtelt Béke tér közönségének legnagyobb örömére adta elő olyan klasszikus számait, mint az Angyalföldi pálmafák, a Csavard fel a szőnyeget és a Made in Hungária.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj