XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/05/21/minden-amit-tudni-erdemes-szavazasrol/

Témák A-Z

Minden, amit tudni érdemes a szavazásról

2019. május 21. Európai Parlamenti választások - 2019

Szavazni 2019. május 26-án (vasárnap) 6.00 órától 19.00 óráig, kizárólag személyesen, a választópolgár lakóhelye szerinti szavazókörben lehet. A szavazókör sorszáma és címe az értesítőn szerepel. Átjelentkezéssel szavazni a kijelölt 34. számú szavazókörben a XIII., Kárpát u. 49-53. sz. alatti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban lehet. A külképviseleten 2019. május 26-án (vasárnap), helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken 2019. május 25-én, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni.

A mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi. A mozgóurna iránti kérelmet a Helyi Választási Irodához levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig kell benyújtani. Ezt követően elektronikus azonosítással elektronikus úton, az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével 2019. május 26-án (vasárnap), legkésőbb 12.00 óráig nyújtható be kérelem.

Szavazni érvényes lakcímet tartalmazó (régi típusú) személyazonosító igazolvány vagy lakcímigazolvány és személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vagy 2001. január l-jét követően kiállított vezetői engedély bemutatásával lehet:.

Az „Értesítőt” a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében célszerű felmutatni. Szavazni egy szavazólapon lehet. A szavazólapon a listát állító jelölő szervezetek szerepelnek. Minden szavazókörben a szavazólapok kitöltéséhez két-két szavazófülke áll a választópolgárok rendelkezésére. A szavazólapok kitöltése alatt csak a szavazó tartózkodhat a fülkében. A választópolgár, ha nem tud olvasni, illetve testi fogyatékossága, vagy bármely más ok akadályozza a szavazásban, akkor az általa választott segítőt, ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét veheti igénybe.

A látássérült választópolgár, amennyiben azt előzetesen formanyomtatványon kérte, Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe a szavazás segítése céljából.

A Nemzeti Választási Bizottság a következő listákat vette nyilvántartásba: MSZP-Párbeszéd; Magyar Kétfarkú Kutyapárt; Jobbik; Fidesz-KDNP; Momentum; DK; Mi Hazánk; Munkáspárt; LMP.

  1. május 26-án e listákra adhatják le szavazatukat a választópolgárok.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő listák közül egy listára lehet, a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy X/).

A XIII. Kerületi Helyi Választási Iroda a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban (1139 Bp. XIII., Béke tér 1.) működik és elérhető a 452‑41-38 vagy a 350-17-65 telefonszámon, személyesen az I. emelet 104. szobában mindennap Hivatali munkaidőben, valamint a kérdéseket, észrevételeket epvalasztas2019@bp13.hu e-mail címen is fogadja.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj