XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/05/02/minden-amit-tudni-erdemes-az-egyes-kerelmekrol/

Témák A-Z

Minden, amit tudni érdemes az egyes kérelmekről

2019. május 02. Európai Parlamenti választások - 2019

Az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választása alkalmával az Európai Unió más tagállamának állampolgára kérheti a névjegyzékbe vételét legkésőbb 2019. május 10-én (péntek) 16.00 óráig, amennyiben Magyarországon kíván voksolni, feltéve, hogy rendelkezik magyarországi lakcímmel. A kérelemnek tartalmaznia kell         a választópolgár nyilatkozatát, hogy szavazati jogát csak Magyarországon gyakorolja, és annak a településnek vagy választókerületnek a megjelölését, amelynek névjegyzékébe az állampolgársága szerinti tagállamban legutóbb felvették.

Az Európai Unió más tagállamának az Európai Parlament tagjainak választására is kiterjedő hatállyal központi névjegyzékben szereplő állampolgára legkésőbb 2019. május 16-án (csütörtök) 16.00 óráig kérheti, hogy központi névjegyzékbe vétele az Európai Parlament tagjainak választására ne terjedjen ki.

Amennyiben a választópolgár a szavazás napján, 2019. május 26.-án külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén, vagy főkonzulátusán adhatja le szavazatát abban az esetben, ha kérte a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a Helyi Választási Iroda vezetőjétől legkésőbb 2019. május 17-én (péntek) 16.00 óráig lehet kérni Kérelemnyomtatvány igényelhető a Helyi Választási Irodán is (Budapest XIII. kerület Béke tér 1. Ügyfélszolgálati Iroda). A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár ugyanezen időpontig módosíthatja a külképviselet megjelölését, továbbá 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig kérheti a külképviseleti névjegyzékből való törlését.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján, 2019. május 26-án lakóhelyétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat. A választópolgár lakóhelye szerinti választási iroda az átjelentkezőt a kérelem alapján törli a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékből, egyidejűleg felveszi azon településnek a település szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván. A szavazás napján a XIII. kerület területén tartózkodó választópolgárok átjelentkezéssel a 34. számú szavazókörben a XIII., Kárpát u. 49-53. sz. alatti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban adhatják le voksaikat..

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig. lehet benyújtani, módosítani vagy levélben történő vagy elektronikus azonosítás nélküli elektronikus benyújtás esetén – visszavonni. Személyes vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén a kérelem            legkésőbb 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig –– vonható vissza.

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet.

A mozgóurna iránti kérelmet a Helyi Választási Irodához levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig kell benyújtani. Ezt követően elektronikus azonosítással elektronikus úton, az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy kézbesítésével 2019. május 26-án (vasárnap), legkésőbb 12.00 óráig nyújtható be kérelem.

A fogyatékossággal élő választópolgárok a szavazást segítő többféle kérelmet terjeszthetnek elő. A fogyatékossággal élő választópolgár legkésőbb 2019. május 17. (péntek) 16.00 óráig kérheti a Helyi Választási Irodánál Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazását a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazás során,

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2019. május 22-én (szerda) 16.00 óráig kéri, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson, és akinek a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, a Helyi Választási Iroda akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át. Az értesítő tartalmazza, hogy a szavazóhelyiség akadálymentes vagy nem.

A XIII. Kerületi Helyi Választási Iroda a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban (1139 Bp. XIII., Béke tér 1.) működik és elérhető a 452‑41-38 vagy a 350-17-65 telefonszámon, személyesen az I. emelet 104. szobában mindennap Hivatali munkaidőben, valamint a kérdéseket, észrevételeket epvalasztas2019@bp13.hu e-mail címen is fogadja.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj