XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/04/25/szokokutas-kis-beke-ter-mostantol-az-eszek-park-nevet-viseli/

Témák A-Z

A szökőkutas „kis” Béke tér mostantól az Eszék park nevet viseli

2019. április 25. Kulturális hírek

2019. április 25-én ismét testvérvárosunkról elnevezett parkot avattunk fel. Dr. Tóth József polgármester és Zana Gamos alpolgármester, valamint Mladen Andrlic nagykövet beszédét követően az eszéki Akvarel együttes műsorával zárult az ünnepi rendezvény.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében tájékoztatta horvát vendégeinket kerületünk utcanévbokrokkal kapcsolatos hagyományairól, majd ezt követően a XIII. kerület és Eszék városa közötti kapcsolat alakulását tekintette át. Az együttműködés területei közül kiemelte a gyermekek velencei és Krk-szigeti, majd spliti táborozási lehetőségét, a szépkorúak sportversenyét, valamint kiállítások megszervezését is.

Beszédét követően jelképesen egy utcanévtáblát adott át testvérvárosunkat képviselő Zana Gamos alpolgármester asszonynak, aki ezt követő beszédében kiemelte a két település közötti őszinte jó barátságot. A rendezvényt az egyik legfontosabbnak nevezte azok közül amin alpolgármesterként részt vett ez idáig. Felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeink a jövő zálogai, így különösképp fontos a testvérvárosaink közötti, fiatalokat érintő együttműködések folytatása. Végezetül a települések közötti gyümölcsöző, kitűnő kapcsolat folytatásával kapcsolatos reményeit fejezte ki.

A rendezvényen megjelent és beszédet mondott a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Mladen Andrlic, aki a Horvátország és Magyarország közötti harmonikus kapcsolatról, a horvát-magyar barátságról ejtett szót. A rendezvényen résztvevők nevében megjegyezte, hogy a 13-as a jelenlévőknek egészen biztosan egy szerencsés szám.

Jánosházi Orsolya, az Eötvös József Általános Iskola projektvezetője beszámolt iskolája, valamint az eszéki Jagod Truhelka iskola közös európai uniós projektréről. A hasonló lehetőségek fontosságát azzal támasztotta alá, hogy több olyan egykori résztvevő is tartja egymással a kapcsolatot, akik már nem általános iskolások. Reményét fejezte ki, hogy a mostani generációknak is lehetősége lesz hasonló együttműködésben részt venni.

A két városvezető a szokásoknak megfelelően időkapszulát helyezett a földbe, melybe az országok érvényes pénzcímletei, együttműködési megállapodás, képek, valamint a Hírnök újság legfrissebb száma kerültek. Ezt követően a testvérvárosi kő leleplezésére került sor.

A rendezvény zárásaképp az eszéki Akvarel együttes tagjai mutatták be műsorukat a megjelenteknek.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj