XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/04/15/egy-talpalatnyi-szovata-angyalfoldon/

Témák A-Z

Egy talpalatnyi Szováta Angyalföldön

2019. április 15. Kulturális hírek

2019. április 11-én felavattuk újabb, testvérvárosunkról elnevezett parkot. A rendezvényen dr. Tóth József és Fülöp László Zsolt polgármesterek beszédet követően a szovátai Intermezzo kamarakórus ünnepi műsora tette emlékezetessé a rendezvényt. Az Országbíró sétány mentén az Ochota park után, Szovátáról is van elnevezve egy közterület.

Az ünnepi parkavató népes gyermektáborát a Tüzér utcai Gyermekkert és a Petneházy utcai Napraforgó Tagóvoda Maci csoportjai és az Országbíró sétány Pitypang Tagóvodájának Brumi csoportjai alkották, utalva a szovátai Medve-tóra. A résztvevők elsőként a szovátai Intermezzo kamarakórus ünnepi műsorát hallgathatták meg, majd ezt követően dr. Tóth József polgármester mondta el ünnepi beszédét.

Ünnepi köszöntőjében felidézte a XIII. került és Szováta város közös történetének alakulását, annak fontosabb állomásait. Szót ejtett a kerületi utcaelnevezések hagyományairól, majd felelevenítette az együttműködés több száz programjának egyes rendezvényeit. Az Országbíró sétány mentén, testvérvárosainkról elnevezett parkok illeszkednek az utcanévbokrok létrehozásának kerületi hagyományába.

Fülöp László Zsolt, Szováta város polgármestere ünnepi beszédében köszönetet mondott a gesztusért, és biztosította a jelenlévőket, hogy a Szováta parkban, egy talpalatnyi Szovátán ezentúl még inkább itthon érzik majd magukat. Kányádi Sándort idézve egyetlen hazánknak a magyar nyelvet tartja ő maga is.

A polgármesterek köszöntőjét követően Deák Fruzsina, többszörös nívódíjas népdalénekes lépett fel, koboz kísérettel adott elő csángó népdalokat. Érdekesség, hogy 21 évvel ezelőtt, a testvérvárosi megállapodás megkötéséhez kapcsolódóan egy kiállítás nyílt a Béke téri Polgármesteri Hivatal folyosógalériáján. Azon a rendezvényen még kislányként lépett fel Deák Fruzsina, aki a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulójaként, 1997-ben az országos népzenei versenyen első helyezést ért el.

A népdalokat követően a két település polgármestere időkapszulát helyezett a földbe, melybe a két ország napjainkban érvényes pénz címletei, a két kerület dokumentumai: a testvérvárosi együttműködési megállapodás, a testvérvárosi emléklap és a 13. kerület nemzetközi koncepciója, Fülöp László Zsolt polgármester úr ünnepi beszéde, a két kerület képei, és a közös események, programok fotói, a Szovátai Hírmondó és a 13. kerületi Hírnök legfrissebb számai kerültek.

Az időkapszula elhelyezése után leleplezték a testvérvárosok kövét, mely emléket állít a park elnevezésének, a két testvértelepülés szoros barátságának.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj