XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/03/27/atadtak-testvertelepulesunkrol-elnevezett-ochota-parkot/

Témák A-Z

Átadták a testvértelepülésünkről elnevezett Ochota parkot

2019. március 27. Kulturális hírek

2019. március 26-án adtuk át városrészünk újonnan elnevezett közterületét, az Ochota parkot. Az Országbíró lakótelep egyik parkja a varsói testvérkerületünkről kapta nevét. A Lengyel-Magyar Barátság Napjához kötődő eseményen részt vett dr. Tóth József polgármester; Katarzyna Legiewicz, Ochota polgármestere; Malgorzata Radwan-Vass asszony, a lengyel Nagykövetség ideiglenes vezetője, valamint az érdeklődő lakosság. Az elnevezést a képviselő-testület 2018. február 18-án kezdeményezte.

Varsó Ochota kerületével az együttműködés a magyarországi önkormányzatiság első választási ciklusában kezdődött. Az együttműködési megállapodást 1993-ban írták alá, a kapcsolat azóta is intenzív, számos területre kiterjedő, mint a kulturális együttműködések, diákok táboroztatása. Tavaly, az együttműködés 25. évfordulója alkalmából tett ígéretet dr. Tóth József polgármester arra, hogy kerületünkben közpark viselje Ochota nevét.

Az ünnepség során elsőként az ochotai J. Wasowskiego Studio Wolkalne csoport színvonalas műsorát hallgathatták meg a jelenlévők, majd ezt követően dr. Tóth József polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét. Felidézte a lengyel-magyar történelmi szövetség egyes állomásait, valamint azt, amikor ő maga is szavazatával támogatta 2007-ben az Országgyűlésben a lengyel-magyar barátság napjának hivatalossá tételét. Köszönte az együttműködést kezdeményezők munkáját és örömét fejezte ki, hogy Varsó újbóli közigazgatási átszervezése után „visszakaptuk” Ochotát. Beszédének végeztével emlékül egy Ochota parkot jelölő utcanévtáblát nyújtott át testvérvárosunk polgármester asszonyának.

Ünnepi köszöntőjében Katarzyna Legiewicz polgármester asszony köszönetet mondott azért, hogy egy gyönyörű park viselheti otthonának nevét, ezzel még jobban elmélyítve a két testvérkerület kapcsolatát. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is békés együttműködésben építhetnek egy nyugodt Európát.

A polgármesteri köszöntőket követően időkapszulát helyeztek el, melybe a ma érvényes lengyel és magyar pénz címletek, a két kerület testvérvárosi együttműködési megállapodása, emléklap, közös eseményekről készült fotók, és a kerületek újságjainak legfrissebb számai kerültek.

Kerületünk díszpolgára, Spiró György megosztva gondolatait a lengyel-magyar barátságról, tájékoztatta az ünnepség részvevőit az Ochota jelentéséről (magyarul jókedv). A 12. századtól kezdődően tett történeti áttekintést az egykori falu fejlődéséről, amelynek például 1880-ban 803 lakosa volt. A település Varsóhoz csatolása a II. világháború idején történt, mely során nekünk elképzelhetetlen az a rombolás, amelyet a háború okozott.

Az ünnepi parkátadó végén Katarzyna Legiewicz és dr. Tóth József közösen leplezték le az a testvérvárosi emlékkövet.

Szövege: „Ochota, Varsó dinamikusan fejlődő, a városközponttal szomszédos kerülete. Nevét – amely magyarul jókedvet jelent – a krakkói országút melletti egykori kocsmáról kapta. 1238-tól évszázadokon át egy királyi falu része volt. A 19. századtól indult jelentős fejlődésnek. Területe mintegy 10 km2. Több mint 90 ezren lakják. A lengyel főváros 18 kerülete közül az egyik legnagyobb népsűrűségű. Jellegzetes épületei a korábbi évtizedekben épült hat-nyolcemeletes házak és az új lakótelepek. Magasházai látványosak. Népszerű négy felsőfokú oktatási intézménye, színháza, kulturális központja és két sportklubja. Jellemző épülete a Polgármesteri Hivatal, amely eredetileg 1955-ben a varsói VIT-re, a külföldi vendégek szállásául épült. 1993 óta testvértelepülésünk.”

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj