XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/02/28/ovodapedagogiai-napok/

Témák A-Z

Óvodapedagógiai Napok

2019. február 28. Nevelés - oktatás

2019. február 26-án kezdődött a kerületi Egyesített Óvoda szervezésében a XII. Óvodapedagógiai Napok rendezvénysorozata. A program az óvodai konferenciával kezdődött, ahol az előadásokat követően okleveleket, díjakat adtak át. Több tagóvoda bemutató foglalkozásoknak ad helyet, egészen március 6-ig bezárólag. A konferenciát megtisztelték magyarlakta testvérvárosaink óvodapedagógusai is. A rendezvény a Filoména kórus színvonalas programjával indult.

Dr. Tóth József polgármester bevezetőjében statisztikai adatokkal illusztrálta, hogy gyermekeink jó helyen vannak a kerületben, mert nő a születések száma, dinamikus a fejlődés, városrészünk az irodaház és lakásépítkezésben is vezető helyet foglal el és a lakosság is elégedett az itteni légkörrel, szeret a kerületben élni. Az óvodák fenntartásához szükséges 49%-os állami forráshoz a további szükséges összeget az önkormányzat biztosítja, közte a dolgozóknak nyújtott keresetkiegészítést és jutalmat. Mint említette, az elmúlt években az önkormányzat 8 milliárd forintot biztosított az intézmények felújítására, közte jelenleg is folyik a Vizafogó utcai és a Gogol utcai óvodáé, az óvodai udvarok felújítása 1,5 milliárd forintba került. Már hét helyen várja sószoba a gyermekeket. Megköszönve az óvodapedagógusok munkáját, kérte, hogy gyermekeinknek biztosítsák a jó légkört, az esélyegyenlőséget, gondozzák a tehetségeket, mert a munkájuk egyedi és megismételhetetlen.

Erdélyi Nóra, az Egyesített Óvoda igazgatóhelyettese az óvodapedagógiai közösség jelen időre szóló feladatait fogalmazta meg: „A nevelésünk célja, hogy önálló, rugalmas és teherbíró, a közösségi létre alkalmas társas lénnyé váljanak a gyermekeink, akik egyszerre törődnek önmagukkal és környezetükkel. Úgy tudnak odafigyelni másokra, hogy közben nem veszítik el a saját határaikat sem.  A mi feladatunk, hogy segítsünk a gyermekek saját „Én” határainak megtapasztalását, melyhez egy olyan környezetet biztosítunk, ahol a szeretet és elfogadás biztonságában ér hibázniuk és próbálkozniuk. Megismeri – Megérteni – Elfogadni – Segíteni” foglalta össze az Egyesített Óvoda pedagógiai mottóját.

Az idei konferencia témái a szociális képességek, ezen belül a társas kapcsolatok, a közösséghez való alkalmazkodás, az akarati tényezők, a motiváltság, és a konfliktuskezelés területei voltak. Foglalkoztak az óvodapedagógusok szociofizikai környezeti kompetenciájával és bemutatták, a folyamatosan bővülő kétnyelvű óvodai angol program tapasztatait.

Az első előadóként: Hogyan érzi mindebben magát a gyermek? Milyen hatással vannak a nehéz gyermekek a közösségre? Hogy érzi magát a pedagógus és mit tehet ezekért a ritmusvesztett gyermekekért? kérdésekre Dr. Gőbel Orsolya egyetemi docens, pszichológus kereste a választ és osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Második témaként dr. Dúll Andrea Tanszékvezető egyetemi tanár az ELTE Pedagógiai és pszichológiai karáról, mint a téma szakértője arra kereste a válaszokat, hogy hogyan észleljük, hogyan alakítjuk ki, hogyan használjuk szakmai környezetünket, ahol a gyermekek velünk együtt jól érezhetik magukat.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj