XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/01/21/edison-ter-angyalfoldon/

Témák A-Z

Edison tér Angyalföldön

2019. január 21. Városfejlesztési hírek

2019. január 21-én dr. Tóth József polgármester és dr. Ascsillán Endre a General Electric (GE) Magyarország alelnöke adta át a kerület újabb kori történetének ötvenedik közterületét, az Edison teret. A tér névadója Thomas Alva Edison (1847–1931), minden idők egyik legnagyobb feltalálója, aki a Váci Greens irodaépületekben tömbnyi irodát bérlő General Electric (GE) vállalatot 1890-ben alapította. A rendezvényen megjelent Hiszékeny Dezső a kerület egyéni országgyűlési képviselője, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, a képviselő-testület tagjai, a GE dolgozói és a kerületi érdeklődők. A rendezvény moderátoraként dr. Palatka Lívia a Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Tóth József ünnepi beszédében kiemelte: „Az Edison tér elnevezéssel egyrészt emlékezünk a hely múltjára – itt működött egykor az ország egyik legkorszerűbb gyára –, másrészt a jelent is kifejezi a név, a megújulást, a modernizációt, a hagyományokon alapuló innovációt.”

Dr. Ascsillán Endre, a General Electric (GE) Magyarország alelnöke egyebek mellett arról szólt: minden valódi teljesítményre – így a XIII. kerület elkötelezettségére, kitartására, innovatív szándékaira is – igaz, amit Edison megfogalmazott, hogy az intuíció, ötlet csak 1 százalék, 99 százalék a kemény munka, amely a megvalósításhoz vezet.

A XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületének kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy a jelentős beruházások között az újonnan kialakított közterület a XIII. kerületben Edison nevét vegye föl. Thomas Alva Edison az innovációs gondolkodás megtestesítője: 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Volt olyan időszaka, amikor ötnaponta jelentett be egy-egy új találmányt. 1876-ban új laboratóriumot nyitott New Jerseyben, s ebből a laboratóriumból származik talán a legismertebb felfedezése, az elektromos izzólámpa. 1890-re Edison a különböző üzleteit az Edison General Electric (GE) Companyban egyesítette.

A Váci út – Fiastyúk utca – Madarász Viktor utca – Föveny utca által határolt területen épült Váci Greens irodakomplexum az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb budapesti megaprojektje. Elsőként nyerte el a BREEAM „Excellent” (környezettudatos épületminősítési rendszer) minősítést 2011-ben kimagasló színvonalú, zöld, ergonomikus munkakörnyezetével. A Váci úti „irodafolyosó” továbbra is a legkeresettebb a budapesti irodaingatlan-piacon. A GE Magyarország a XIII. kerületi Váci Greens irodaépületekben tömbnyi irodát bérel. A terület 21000 m2, melyből az építés során 5000 m2 zöldfelületet és 2500 m2 járdaburkolatot alakítottak ki. A XIII. Kerületi Önkormányzattal kötött szerződés alapján a tömbök közötti csaknem 2000 m2 területet közhasználat céljára adtak át az épületek üzemeltetői részére. Négy épület fogja közre az újonnan átadott Edison teret, ahol a cserjék és évelők összmennyisége megközelíti a 40 ezret. A vízutánpótlást öntözőrendszer, a vízellátást az épületekhez tartozó kutak és esővíztartályok biztosítják.

Tóth József polgármester az Edison tér mai átadásán arról is beszélt: a Váci Greens beruházója, az Atenor Group és a GE közösen keresték föl az önkormányzatot azzal az ötlettel, hogy az irodakomplexum közötti terület Edison tér legyen. Ascsillán Endre, a GE alelnöke a mai átadó ünnepségen köszönetet is mondott azért, hogy a kerület önkormányzata kitartóan képviselte az elképzelést a Fővárosi Közgyűlésben. A polgármester még hozzátette: épül már a Váci Greens E és F épülete is. „Az egész beruházás mintapéldája a 21. század legkorszerűbb fejlesztési gondolkodásának, a maximálisan, mindenre kiterjedő környezettudatos tervezésnek. Örömmel adom át az Edison teret a XIII. kerületieknek és az itt dolgozóknak” – zárta ünnepi beszédét dr. Tóth József.

 Érdekesség a múltból

A területen korábban (1935-től) a neves ELZETT Zár- és Lakatgyár működött; az elnevezés a tulajdonos, László Zoltán németesen ejtett monogramjából alakult ki. Alapvetően zárak és épületvasalások gyártásával foglalkoztak, majd ipari méretűvé tették a hazai kulcsgyártást. 1937-től a cilinderzár lett a legsikeresebb termékük. Az államosítás után új termékeket hoztak forgalomba. A cégalapításkor jellemző kisipari keretek óriásira tágultak, s Közép-Európa egyik legnagyobb zárgyártó központja jött létre. Egykor 1200 ember dolgozott az üzemben, amelynek termelési értéke meghaladta az 1 milliárd forintot; a termékek 25 százaléka exportra készült. Jelentős fejlesztés volt a Zsiguli autók zárainak gyártása. 1984-ben felvette az ELZETT Zár- és Lakatgyár nevet. 1991-ben részvénytársasággá alakult, 1995-ben privatizálták, 2001-től a Kaba Elzett Biztonságtechnikai Zrt. nevét viseli. 2010-ben a vállalat új helyre költözött

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj