XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/01/17/raoul-wallenberg-dijat-kapott-dr-toth-jozsef/

Témák A-Z

Raoul Wallenberg-díjat kapott dr. Tóth József

2019. január 17. - Frissítve Kulturális hírek

2019. január 16-án, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Székházában Raoul Wallenberg-díjat adományozott a róla elnevezett egyesület dr. Tóth József polgármesternek. A kerület polgármestere a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként kapta a díjat.

A díjazottról szóló méltatás során kiemelték, hogy meghatározó szerepe van a kerületi társadalmi, politikai és kulturális történéseiben és fejlődésében. Irányítása alatt a kerület kiemelt figyelmet fordított és fordít a demokratikus és emberi jogokkal összefüggő helyszínek, terek, épületek rendbehozására a területén lévő egykori nemzetközi gettó, a zsidóüldözések emlékeinek, emlékhelyeinek helyzetére, a megemlékezések támogatására. A fentieken túl emberi magatartása, empatikus viselkedése tette alkalmassá a Wallenberg-díj elnyerésére.

Dr. Tóth József megköszönve az elismerést, elmondta, hogy a kerületet a humanitárius gondolkodás, a társadalmi szolidaritás és az esélyegyenlőség biztosításának alapelveit figyelembe véve vezetik. A vészkorszak idején a XIII. kerület a „csillagos” házaiban több külföldi diplomata végezte embermentő tevékenységét, közte Raoul Wallenberg, akinek szobra és a róla elnevezett utcában domborműves emléktábla őrzi emlékét. A polgármester ezeket az értékeket kívánja a XIII. kerületben tovább vinni. Mint elmondta, azért is értékes számára a díj, mert egy civil szervezettől kapta, amely közösségeket és értékeket képvisel. A civil szervezetek a kerületben is a társadalmi igényt közvetítik, ezért tart szoros kapcsolatot velük az önkormányzat. Dr. Tóth József a díjjal járó összeget a Raoul Wallenberg Egyesületnek ajánlotta fel.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj