XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/01/07/januartol-ujabb-szocialis-es-gyermekjoleti-tamogatas-raszoruloknak/

Témák A-Z

Januártól újabb szociális és gyermekjóléti támogatás a rászorulóknak

2019. január 07. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Az önkormányzat törvényben meghatározott kötelezettsége a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújtani.

A kerületi szociális ellátó rendszer középpontjában a család áll. Az önkormányzat támogatásával a gyermekek egészséges fejlődését, nevelését, az idősekről, beteg hozzátartozókról való gondoskodást, a megfelelő életmódot, a szociális biztonságot segíti.

2015. óta folyamatosan bővül a helyi támogatási rendszer. 2019 januártól újabb a lakosság részére kedvező módosításokról döntött a képviselő-testület. A bölcsődei ellátás illetékességét kiterjesztette a főváros és Pest megye közigazgatási területére. A budapesti utazási bérlet költségét átvállalja a három vagy több gyermeket nevelő családok a nappali tagozaton tanuló diákok, hallgatók esetében. A 80. életévet betöltött idősek választhatnak, hogy a kérelmüket a háziorvos javaslatával vagy az adatlap kitöltésével igénylik a gyógyszertámogatást.

A természetbeni ellátását, azaz a kerületi szociális boltokban levásárolható utalványok esetében az egy főre jutó jövedelem mértéke 57 000 forintról 85 500 Ft-ra emelkedik a nyugdíjszerű ellátásba részesülők esetében. Az egyedül élők fűtési támogatás jövedelmi értékhatára 142 500 forintról 171 000 forintra emelkedik.

 

A közüzemi támogatás (adósságkezelési) összege az összes díjtartozást tekinteve a 200 000 Ft-ról 300 000 Ft.-ra emelkedik. A jogosultak száma: 216 fő, ebből érintett a magasabb összegű hátralékban: 91 fő. Az elhunyt személy temetési költségeihez való hozzájárulás az egy főre jutó jövedelem mértéke emelkedik 71 250 Ft-ról 85 500 Ft-ra. Érintett állampolgárok száma: 181 fő.

2018. évi segélyezés néhány jellemzője: Beiktatott kérelmek száma 26 195, előző év ugyanezen időszakában 16 959 volt. Közel 13 000 állampolgárt támogattunk, ebben az évben is. A kérelmek 28%-ban létfenntartási támogatás, 15% a lakhatási támogatásokra és 21%-ban gyógyszertámogatás. A fűtési támogatást elsősorban nyugdíjasok kérik, mivel a téli fűtési időszak számlája magas és ez megterheli a családokat, de főleg az egyedül élők fizetik ki nehezen. A rászorulók legtöbben az élelmiszer költségeken takarékoskodnak, ezért tovább nőtt a szociális boltokban levásárolható utalványok iránti igény.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj