XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/12/14/kihirdettek-2018-evi-kassak-dij-nyerteseit/

Témák A-Z

Kihirdették a 2018. évi Kassák-díj nyerteseit

ARCHÍV | 2018. december 14. - Frissítve Kulturális hírek

December 13-án, a polgármesteri hivatal Barna termében megrendezett ünnepi esemény keretében dr. Tóth József polgármester átadta a  2018. évi Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat a nyertes pályázóknak. Profi vers kategóriában Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, a kerület díszpolgára, profi próza kategóriában Peterdi Nagy László, amatőr kategóriában megosztva Bujk Gábor és Lami Rudolfné vehették át a legjobb pályaművek szerzőinek járó elismerést.

 Az eseményen a polgármester és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester mellett megjelentek az irodalmi pályázat zsűrijének tagjai is: Sumonyi-Papp Zoltán József Attila-díjas költő, a bíráló bizottság elnöke, Balla Zsófia Babérkoszorús, József Attila-díjas költő, a bíráló bizottság tagja, és dr. Báthori Csaba József Attila-díjas költő, író, műfordító kritikus, irodalomtörténész, a bíráló bizottság tagja.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédének bevezetőjében áttekintette az elmúlt esztendő önkormányzati munkájának eredményeit. Szólt az önkormányzati beruházások és fejlesztések időarányos teljesítéséről, az egészségügyi ellátó rendszer, és a szociális támogatások fejlesztéséről, a kerületben élő családok, a fiatalok és az idős emberek életminőségének és biztonságának érdekében kifejtett erőfeszítésekről. Hangsúlyozottan beszélt a kerület 80. születésnapjához kötődő, az év egészét meghatározó kulturális esemény-sorozat állomásairól, fogadtatásáról, majd emlékeztetett arra, hogy ebben az esztendőben az önkormányzat immár 10. alkalommal hirdette meg a Költészet Napján a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj Pályázatot. Végezetül a polgármester elismerését és jókívánságait fejezte ki a díjazottaknak, akik alkotásaikkal jelentősen gazdagítják a kerület kulturális értékeit, és egyúttal hozzájárulnak hagyományaink ápolásához is.

Sumonyi-Papp Zoltán József Attila-díjas költő, a bíráló bizottság elnöke a pályázatokat értékelve elmondta, hogy a zsűrit kellemes meglepetésként érte a beérkezett, jeligés pályaművek magas minősége. – Bár ebben az esztendőben a korábbi években megszokott pályaművek számánál viszonylag kevesebb, 27 alkotás érkezett, azonban ezek színvonala kiemelkedően magasnak bizonyult – mondotta Sumonyi-Papp Zoltán – A kilenc legjobb pályázat közül választotta ki a zsűri azt a négy alkotást, amelynek alkotói a mérlegelés során elnyerték a 2018. évi Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat. Nem tudhattuk, hogy a művek kinek az alkotásai, azonban elárulhatom, hogy Baranyi Ferenc két benyújtott költeményének elolvasása után valamennyien ráismertünk a kiváló költőre. Kultúrtörténeti  jelentőségűnek gondolom, hogy ez az első alkalom a pályázat történetében, amikor Kossuth-díjas alkotót köszönthetünk a pályázók, és a nyertesek között. Peterdi Nagy László kisesszéje is igazi meglepetésként szolgált. A pályázó időszerű, szemléltető példával, szellemes megjelenítéssel idézte meg a kerületi alkotókat, elsősorban Kassák Lajost, Obersovszky Gyulát, Hagymási Zoltánt, Ruszt József és Ács János rendezőket. Lami Rudolfné tanítónő pályaművével nyugodtan elindulhatott volna a profi kategóriában is, Bujk Gábor irodalmi vénájáról pedig sokat elárul, hogy nem először köszönthetjük a Kassák-díj nyertesei között.

Miután dr. Tóth József átadta az irodalmi pályázat díjait, az alkotók köszönetet mondtak a megmérettetés lehetőségéért, az önkormányzat mecénási támogatásáért. Baranyi Ferenc elmondta, hogy pályafutása során sem bel-, sem külföldi elismerésekben nem szenvedett hiányt. Úgy gondolta azonban, hogy szeretett kerületének pályázatán akkor is érdemes elindulnia, ha jeligés pályázatával esetleg nem az élbolyban végez. Bujk Gábor a díjat megköszönve arról beszélt, hogy korábbi tapasztalatai alapján elmondhatja: hosszú időre feltöltik a pályázatának értékelésével kapcsolatban elhangzottak. Sajnálatának adott hangot, hogy a további, ezúttal nem díjazott indulóknak nincs lehetőségük arra, hogy megismerkedhessenek a zsűri értékelésével, ami bizonyára segíthetné őket további alkotói fejlődésük során.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj