XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/12/05/korszeru-lezersebeszeti-kozpont-magas-szinvonalu-egeszsegugyi-ellatas/

Témák A-Z

Korszerű Lézersebészeti Központ – magas színvonalú egészségügyi ellátás

ARCHÍV | 2018. december 05. - Frissítve Egészségügyi hírek

A Képviselő-testület tudomásul vette a XIII. kerületi Lézersebészeti Központ, valamint az altatásban végzett tükrözéses gyomor- és bélvizsgálatok során szerzett tapasztalatokról, a lakosság részére nyújtott szolgáltatások integrációjáról és a szakmai bővítés lehetőségeiről szóló tájékoztatót.

Az Egészségügyi Szolgálat sebészeti szakrendelésén 2016 óta végeznek lézeres műtéteket, számuk folyamatosan emelkedett. 2016-ban 952, 2017-ben 1253 beavatkozás történt. 2018-ban az önkormányzat két nagyteljesítményű, különböző típusú lézerberendezés beszerzéséhez biztosított forrást 19 millió forint értékben. A kialakítás és az eszközbeszerzés költsége bruttó 630 ezer forint volt. A berendezésekkel elsősorban bőrgyógyászati elváltozások kezelése történik, mivel számuk robbanásszerűen emelkedett. A Lézersebészeti Központ korszerű felszerelésének köszönhetően minden jóindulatú bőrelváltozás eltávolításához rendelkezésre áll a megfelelő típusú lézerberendezés.

A lézersebészeti szakrendelés heti 12 órában dolgozó orvosok és szakasszisztensek szakmai felkészítését követően az év első 9 hónapjában már 1500 beavatkozás történt. A következő évben a lézeres terápia bővül nem onkológiai jellegű terápiás lehetőségek bevezetésével is, így megvalósulhat bizonyos körömágy gyulladások és körömgombás elváltozások speciális lézeres gyógyítása.

A vastag- és végbélrák évente több, mint 4000 beteg halálát okozza, sajnálatosan a fiatalabb korcsoportban is egyre gyakoribb a betegség. 2018-ban vezettük be az altatásban végzett vastagbél tükrözéseket. A vastagbél tükrözések száma folyamatosan emelkedett, 2015-ben 150, 2017-ben már 452 vizsgálat történt, az év első félévében 432 vizsgálatot végeztek. Az altatásos vizsgálatokhoz egy megfelelő kapacitású, négyágyas fektető helyiséget alakítottak ki, ahol a vizsgált betegek az ébredési fázisban elhelyezhetők. A lakosság részéről egyre nagyobb igény jelentkezik az altatásban végzett vizsgálatoknak, illetve visszatérő vizsgálatok esetén lényegesen jobb a betegek együttműködése, mivel így gyakorlatilag fájdalmatlan a beavatkozás.

A tervezett további szakmai orvosi gép-műszer beszerzések során video-gasztroszkóp és video-kolonoszkóp berendezést, tükrözéses fény tumor diagnosztikai eszközt, altatógépet, sebészeti CO2 lézert és soft lézer berendezést vásárolnak. A várható bekerülési költség meghaladja a 40 millió forintot.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj