XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/12/01/zoldterulet-vednoksegi-palyazat-eredmenyhirdetes/

Témák A-Z

Zöldterület-védnökségi Pályázat: eredményhirdetés

ARCHÍV | 2018. december 01. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Az idén tizenhatodik alkalommal hirdette meg önkormányzatunk a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot, amelynek keretében 136 társasház és lakásszövetkezet zöldterületi tevékenységét díjazták.

A „zöld gondolat” és a partnerség, az együttműködés a kerület lakóival – kiemelten hangsúlyos a kerületi önkormányzat fejlesztési stratégiájában. A közösségformálás egyik programja másfél évtized alatt zöld mozgalommá vált a kerületben. Ez a Lakossági Zöldterület-védnökségi pályázat, amelynek eredményhirdetését, és az ehhez kapcsolódó Kertbarát Konferenciát november 29-én rendezték meg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Az eseményen dr. Tóth József polgármester mellett megjelent Borszéki Gyula alpolgármester, dr. Palatka Lívia a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, és Sebeszta Attila a Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője is.

Dr. Tóth József polgármester köszöntőjében elmondta: a pályázat keretében a lakóközösségek voltaképpen „gondnokságba” vehetnek, vagyis védnökségük alá helyezhetnek kisebb kerteket, akár fasorokat is a környezetükben, s vállalják ezek szépítését, művelését, gondozását – az önkormányzat pályázati támogatása révén. Az önkormányzat azt vallja: a közösen megteremtett értékek fenntartásában legfontosabb partnerek a kerület lakói, a társasházi közösségek. A lokálpatrióták nemcsak lakóhelyüknek, hanem otthonuknak is tekintik a kerületet. A pályázók védnöksége révén változatos növényzettel gazdagodtak a lakóközösségi zöldterületek.

A XIII. kerületben az idei volt a tizenhatodik Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, amely kapcsán az önkormányzat és a kerületiek közösen tevékenykedhetnek a környezet védelméért, szépítéséért, a lakókörnyezetek gondozásáért. Miként Dr. Tóth József polgármester elmondta: a lokálpatriotizmust egyre jobban jellemzi a környezetről való gondoskodás attitűdje. –Közösen tudunk a leginkább vigyázni közös értékeinkre – tette hozzá a polgármester.

Idén a XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton 136 társasház és lakásszövetkezet zöldterületi tevékenységét díjazta, és a társasházakkal összesen 17,9 millió forint értékben kötött szerződést. (A pályázat keretében elnyerhető legnagyobb támogatási összeg 400 ezer forint volt.) A pályázók összesen 117.570 m2 zöldfelület gondozását vállalták. A kerület arra is ösztönözte a lakókat: a kisebb zöldfelületeket és fasori sávokat is vegyék gondozásba, hiszen a kisebb területek védelmével, a kerület legkülönbözőbb pontjain található apró kertek szépítésével is sokat lehet tenni a városrész gondozottságáért.

A pályázatokkal kapcsolatban a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai szakmai segítséget nyújtottak a társasházaknak.

A „zöld gondozás” különdíjazottjai

A kiemelt színvonalon fenntartott, védnökség alá vett területek pályázói idén is elnyertek különdíjakat. Az értékelés szempontjai voltak: tisztaság – köztisztasági szempontok; gyommentesség – kiemelten figyelve az allergén gyomokra; diverzitás – fajgazdagság, összetétel; esztétika – az adott területegységen belüli összkép. A zsűri figyelembe vette még az egyediséget, újszerűséget, rendezettséget, hogy mennyire egységes a fenntartás és annak színvonala a nagyobb kiterjedésű védnökségi területen.

A zsűri három kategóriában negyven közösséget javasolt különdíjazásra. (Ennek összértéke: 4,8 millió forint.)

Fasori sáv különdíj – 7 díjazott (egyenként 180 ezer forint összegű díj): Reitter Ferenc utca 73-75.; Szekszárdi utca 9, 11, 15, 17. társasházak; Forgách utca 8.; Teve utca 18-22.

Kiemelkedő védnökök – 3 díjazott (egyenként 180 ezer forint értékű díj): Hegedűs Gyula utca 39-41.: a társasház kertje egy igazi gyöngyszem a belvárosi utcák betonrengetegében. Tahi utca 56-60. társasház: a ház előtt több stílus is megjelenik egymást kiegészítve, nagy, összefüggő zöldfelületet létrehozva.      Dagálysétány társasház – Jakab József utca 17. – Esztergomi út 66. – Bodor utca 1-5.: A Dagálysétány méltó szomszédja a társasház rendezett, nyírt sövényeivel, szépen fenntartott kis füves területével, cserjéivel.

Még 30 társasházat kapott különdíjat – egyenként 100 ezer forint értékben.

A díjátadást követő Kertbarát Konferencián a kiskertek kialakításáról, illetve a városi környezetbe ültethető mediterrán növényekről esett szó.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj