XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/11/14/elismeresek-szocialis-munka-napjan/

Témák A-Z

Elismerések a Szociális Munka Napján

ARCHÍV | 2018. november 14. - Frissítve Szociális hírek

November 13-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, ünnepi rendezvény keretében köszöntötte önkormányzatunk a kerületi szociális intézmények dolgozóit. Első esetben történt, hogy ezen az eseményen adták át az Ember az Emberért Esélyegyenlőségi-díjat azoknak a személyiségeknek, akik a kerületi lakosságtól a legtöbb szavazatot kapták humanitárius tevékenységükért.

 

Az egybegyűlteket, akik között ott volt dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Takács Ferenc az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke és a bizottság tagjai, több önkormányzati képviselő, és az önkormányzat szociális intézményeinek vezetői és munkatársai, Karácsonyi Magdolna aljegyző, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője üdvözölte, majd a polgármester ünnepi beszéde következett.

Dr. Tóth József bevezetőjében említést tett arról, hogy sokat beszélhetne a jelenlévőknek a kerület elmúlt évi fejlődéséről, gyarapodásáról, azoknak az erőfeszítéseknek az eredményeiről, amelyeket az önkormányzat a Lendületben a XIII. kerület ciklusprogramban foglaltaknak megfelelően az itt élő emberekért, családokért tett. Ezek azonban az itt élő és a városrészben dolgozó emberek előtt jól ismertek, hiszen a szemük láttára újul meg kerületünk, az ő életminőségük javulását szolgálják az önkormányzat munkájának gyümölcsei. Az önkormányzat szociális intézményeiről, ellátó rendszeréről szólva a polgármester emlékeztetett arra, hogy a területen összesen 445 munkatárs dolgozik akiknek 92%-ka nő, átlagéletkoruk 47 év, a nettó átlagfizetés meghaladja a 179 ezer forintot. Munkájuk megbecsülése céljából az önkormányzat ebben az esztendőben közel 600 millió forintot fordított jövedelmük emelésére  kereset kiegészítés, jutalmak, cafetéria és kultúra utalvány formájában. A területen dolgozók nagyon fontos munkát végeznek, hiszen tevékenységük jelentős részben szükséget szenvedők támogatásával, családok segítésével, idős emberek ellátásával, és a gyerekekkel összefüggő feladatok végrehajtásával jár.

A bölcsődei férőhelyek száma 1078, 9 bölcsőde és 14 családi bölcsőde fogadja a kerületi kisgyermekeket. A felvett gyermekek száma: 812 fő  (2018. november 15. állapot)

A Prevenciós Központban közel 1200 család, összesen 11000 alkalommal jelent meg. Jellemzően a gyermekes családok problémái kerületek előtérbe, a súlypont áttevődött a gyermekvédelemre. A szolgáltatást igénybevevő családok 80 %-a gyermekes. Önként vállalt feladatként iskolai szociális munkát végeznek 11 iskolában, 18 óvodai telephelyben,

Kiemelt feladatként jelenik meg az utcai és lakótelepi szociális munka, valamint a preventív és szabadidős programok szervezése. Az utcai- és lakótelepi szociális munka összességében 4717 kis- és fiatalkorú gyermeket ért el a közterületeken. Tíz idősek klubját működtetünk, a klubok férőhelye 1080 fő. Az itt lévő szolgáltatásokat közel 1500 fő veszi igénybe. Az ellátottak 25%-a férfi, 75%-a nő. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás átlag 210 idős ember lakásában működik, átlagéletkoruk 88 év. A házi segítségnyújtásban részesülők száma 629 fő. Az ellátottak 22%-a férfi, 78%-a nő. A házi segítségnyújtásban részesülők 3%-a 65 éven aluli, 97%-uk 65 éven felüli.

682 szociálisan rászoruló veszi igénybe az étkeztetési lehetőséget, 44%-kuk 65 éven aluli, 56%-kuk 65 éven felüli.

A polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési Osztályán  beiktatott kérelmek száma ebben az esztendőben eddig 30 042 darab. Egy ügyintézőre 2003 kérelem jut. Ügyfélfogadási időben hétfőn és szerdán 100-120 ügyfél keresi fel az osztályt. Ha a támogatások típusát nézzük, továbbra is a gyógyszer- és a lakhatási kiadások iránt érkezik a legtöbb kérelem. A gondozóházban felvettek száma 113 fő volt. Ebben az évben több idős kérte a gondozási idő meghosszabbítását. Ünnepi beszédének végén dr. Tóth József polgármester a maga és az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki a szociális területen dolgozóknak lelkiismeretes, és magas színvonalú munkájukért, és az önkormányzat további támogatásában biztosította a jelenlévő szakembereket.

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően dr. Tóth József átadta a 2018. évi Ember az Emberért Esélyegyenlőségi díjat dr. Csepregi Ildikónak, a Nyíró Gyula Kórház Krónikus Belgyógyászat osztályvezető helyettesének, és Víghné Reményi Máriának, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnökének, akik a legtöbb szavazatot kapták ebben az esztendőben a városrész lakosaitól.

A 2018 év Szociális Munkása elismerést Pál Attila, a Prevenciós Központ utcai-, lakótelepi szociális munkása vehette át a polgármestertől, majd címek adományozására került sor.

A Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett ünnepi esemény Takács Nikolas élőkoncertjével zárult.

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj