XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/31/felavattak-lendvay-kamillo-emlektablajat/

Témák A-Z

Felavatták Lendvay Kamilló emléktábláját

ARCHÍV | 2018. október 31. - Frissítve Kulturális hírek

Egykori lakóépületénél, a Szent István park 23. számú házon 2018. október 30.-án az önkormányzat, a képviselő-testület, a magyar zenei élet számos vezető személyisége, valamint családtagjai, tisztelői és a kerületi lakosság reprezentánsai jelenlétében felavatták a Kossuth díjas, háromszoros Erkel Ferenc-díjas Kiváló és  Érdemes Művész, a XIII. Kerület Díszpolgára, Lendvay Kamilló emléktábláját.

Az ünnepi eseményen dr. Tóth József polgármester idézte fel a gazdag életművet hátrahagyott karnagy, zeneszerző és előadóművész pályafutásának legfontosabb állomásait. Mint elhangzott, Lendvay Kamilló öt évesen kezdett zongorázni tanulni Kálmán Györgytől, aki a Fodor Zeneiskola neves professzora volt, tizennyolc évesen Viski János fogadta az akadémiai zeneszerzés osztályába. Az iskolai szünetekben már tíz éves korától rendszeresen dolgozott.

1949-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Diplomát csak nyolc év után kapott, mivel bár járt volna neki a sorkatonai szolgálat alóli mentesség, adminisztrációs tévedés miatt mégis behívták katonának. Itt szerzett fúvószenekari tapasztalatait azonban később sikerrel kamatoztatta. A zeneszerzés tanszakát 1955-ben, a karmesterképző szakot 1957-ben végezte el. Már attól az évtől a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, korrepetitora, az operatársulat és a kórus vezetője lett. 1960–1966 között az Állami Bábszínház zenei vezetője, 1970–1974 között a Fővárosi Operettszínház karmestereként, majd zenei vezetőjeként tevékenykedett. 1973-ban nevezték ki a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanárává. 1962-től a Magyar Rádió zenei dramaturgja, 1987-től a Szerzői Jogvédő Hivatal és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.

–Zeneszerzői munkássága rendkívül szerteágazó, a zenei műfajok csaknem mindegyikére kiterjed, a szimfonikus művektől a kamarazenén át az operáig, és figyelemre méltó fúvószenekari munkássága is. –Morális szempontból állt a zeneszerzéshez, és hallgatható, fogyasztható, jó zenét írt. Nagyon barátságos, közvetlen, humánus ember volt – mondotta dr. Tóth József polgármester. –Ugyan két hónapnál hosszabb időt nemigen töltött külföldön, de ennek sokszorosát utazták be a határokon túl partitúrái. Műveit a hazai koncertpódiumokon kívül Európában, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is játsszák. Darabjai többségéből hangfelvétel készült. A tisztességtudó utcalány című lemezfelvétele megkapta a párizsi Grand Prix International du Disque Lyrique kitüntetését 1979-ben. Lendvay Kamilló 1977-től egészen a haláláig élt ebben a házban. Szerette a kerületet, annak lakosait, közéjük tartozónak érezte és vallotta magát. Büszke volt rá, hogy 2010-ben a kerület díszpolgárai közé választották, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy ismerősei, műveinek élvezői, kortársai lehettünk – mondotta végezetül dr. Tóth József.

 

A polgármester avató beszédét követően Madarász Iván Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke lépett a mikrofonhoz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Lendvay Kamilló egyéniségének legfontosabb jegyei feltárulnak műveiből. A zeneszerző megélt tapasztalatai teljes összhangot képeznek a gazdag életművel. –Weöres Sándor azt írta egy helyen: „Úgy írtam, ahogy nekem jól esett!” Ezt az elvet követte Lendvay Kamilló is – mondotta Madarász Iván, idézve egyúttal a zeneszerzőt is, aki nyíltan vállalta, hogy műveinek megértéséhez nincs szükség rejtvényfejtésre. –Dirigált, komponált, kiváló előadóművész volt. Műveinek sokfélesége és gazdagsága a legnagyobbak közé emeli őt. Lendvai Kamillónak valójában  nincs szüksége emléktáblára, hiszen műveiben ma is él, és mindaddig élni fog, amíg érdeklődés mutatkozik korunk zeneművészete iránt – mondotta végezetül Madarász Iván.

A beszédek elhangzását követően dr. Tóth József polgármester  Lendvay Kamilló lányával, Judittal együtt leplezte le az emléktáblát, majd az egybegyűltek hangfelvételről részletet hallgattak meg egy, a zeneszerzővel készült beszélgetésből. Az ünnepi esemény az emléktábla megkoszorúzásával zárult.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj