XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/30/jatszoudvarok-vilagszinvonalon/

Témák A-Z

Játszóudvarok, világszínvonalon

ARCHÍV | 2018. október 30. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Október 30-án, dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke és tagjai, az Egyesített Óvoda és számos tagóvodájának vezetői és munkatársai, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. szakemberei, valamint a szülői szervezetek képviselőinek jelenlétében, ünnepélyes keretek között került sor a Varázskarika Tagóvoda (Karikás Frigyes utca 12.) felújított játszóudvarának átadására.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, az ő legkorszerűbb óvodai ellátásuk feltételeinek teljes körű biztosítására, úgy az épített környezet, mint a motivált óvodapedagógusok, illetve a pedagógiai módszerek kapcsán. A kerület óvodáiban egyedi mozgásfejlesztő játszószerek is segítik a gyermekek harmonikus fejlődését. Az önkormányzat tíz év alatt 8 milliárd forintot (2018-ban eddig 950 millió forintot) fordított óvodáinak korszerűsítésére. Csak az óvodai játszóudvarok felújítására ebben az évben 300 milliót költött az önkormányzat, 2015-től pedig összesen 1,1 milliárd forintot fordított erre a célra,  szakmailag kidolgozott program alapján.

–Az  óvodáskor az ember életének egyik legfontosabb szakasza. Sok múlik azon, hogy milyen körülményeket, feltételeket tudunk biztosítani ennek az időszaknak a fejlesztő tevékenységéhez. Az óvodai játszóudvarok alkalmat teremtenek a testi fejlődés megalapozásához, a csoportjátékok elsajátításához, az együttműködés megtanulásához, a harmonikus személyiségfejlődéshez elengedhetetlen mozgáskultúra fejlesztéséhez. A Varázskarika Tagóvodában az elmúlt években jelentős korszerűsítési munkálatokra került sor: új tető, korszerű nyílászárók beépítése, és teljes körű belső felújítás után érkezett el a játszóudvar felújításának ideje.

Ennek során 9 új játszószer, 4 zuhanyozó, különböző közlekedési és sportpályák mellett kicserélték az udvar burkolatát is, vízáteresztő rugalmas burkolati elemek mellett műfű és gyepszőnyeg szolgálja a gyermekek biztonságát. Igaz, hogy a munkálatok során két fát ki kellett vágni, de kiváltásuk érdekében 9 új faegyedet ültettek el a kivitelezők. Az udvar felújítási program lehetővé tette fűszernövényes és virágos kiskertek kialakítását, madármegfigyelők létesítését, interaktív környezetvédelmi táblák kihelyezését. Mindezek mellett folytatódott a sószoba program is.  Dr. Tóth József elmondta azt is, hogy a kerületi önkormányzat jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival, többségében világszínvonalú körülmények között.

A kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja. Mint elhangzott, a kötelező pedagógus létszám felett 47 többlet státuszt fizet az önkormányzat, hogy az intézményekben rendelkezésre álljanak a felkészült fejlesztő pedagógusok mellett az óvoda titkárok is

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően Szoboszlai Beatrix tagóvoda-vezető mondott köszönetet az önkormányzatnak az intézmény sokoldalú és magas színvonalú támogatásáért és fejlesztéséért, a fejlesztés kivitelezőjének pedig a magas színvonalú munkáért, majd az egybegyűltek megtekintették a 13 csoportos tagóvoda nagycsoportosainak ünnepi műsorát.

A népi-, és modern táncokból, szavalatokból álló, nagy tetszéssel fogadott műsor után a felújított udvar megtekintésével zárult az esemény.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj