XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/19/az-56-os-forradalom-hoseire-emlekeztunk/

Témák A-Z

Az ’56-os forradalom hőseire emlékeztünk

ARCHÍV | 2018. október 19. - Frissítve Kulturális hírek

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a történelmi esemény napjaira, a leverését követő megtorlások áldozataira, és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának 29. évfordulójára emlékeztek október 19-én az angyalföldi mártírok emléktáblájánál, majd a Központi Emlékhelyen megrendezett önkormányzati ünnepségek résztvevői.

Az ünneplők között megjelent Hiszékeny Dezső és Varjú László országgyűlési képviselő, ott voltak az önkormányzat vezetői és a képviselő-testület tagjai,  több díszpolgár, a történelmi egyházak és az ’56-os szervezetek képviselői, a kerületben működő gazdasági-, rendészeti-, kulturális és szociális intézmények, civil szervezetek, és a lakosság képviselői.

A Tahi utca 18. számú házon elhelyezett emléktábláknál a Himnuszt követően, amit a Hortus M. Singers énekegyüttes előadásában hallgattak meg az ünneplők, Nagy Gáspár: Lux aeterna című költeményét adta elő Papp János színművész. Ez után koszorúzásra került sor. Az önkormányzat koszorúját dr. Tóth József polgármester helyezte el a mártírok nevét tartalmazó emléktáblánál, majd az országgyűlési képviselők, a kerületben működő pártok, civil szervezetek és a lakosság képviselői helyezték el virágaikat az emlékhelynél. Ezt követően a jelenlévők néma főhajtással tisztelegtek a hősök előtt, majd mécseseket gyújtottak emlékezetükre.

A Béke téri Központi Emlékhelyen megrendezett ünnepségen nemzeti imánkat a Himnuszt ezúttal is a Hortus M. Singers énekegyüttes adta elő.  Ady Endre: A tűz csiholója című versének elhangzását követően, amit Papp János tolmácsolásában hallgathatott meg a közönség, dr. Tóth József polgármester ünnepi beszéde következett.

 –Az 1956. évi forradalom és szabadságharc örököse az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság volt, és valamennyien azok vagyunk, akik magukénak vallják céljait, értékeit. Ha igent mondunk a szabadságra, igent mondunk ’56-ra is. Ha tiszteljük a demokráciát, ’56 örökösei vagyunk. Ha őrizzük a Magyar Köztársaság emlékét, az ’56-os forradalom és szabadságharc értékei mellett teszünk hitet. Napjainkban nehéz beletörődni a többpárti egypártrendszerbe. A szavazófülkék forradalmárai feljogosítva érzik magukat mindenre. Megosztják a társadalmat, gyűlöletet és félelmet keltenek az emberekben, pedig nincs két Magyarország. Ma, a politikai settenkedés időszakában különösen aktuális 1956 üzenete: a nemzeti összetartozás. Aki megoszt, félelmet kelt és gyűlöletet szít közöttünk, az bűnt követ el, és egész hazánknak súlyos kárt okoz – mondotta dr. Tóth József, majd feltette a kérdést: –Hogyan lesz ebből nemzeti összefogás? Erkölcsi koalícióra van szükség, minden olyan ember összefogására, akik hiszik és vallják ’56 eszményeit, és erkölcsi tisztaságát. Olyan összefogásnak kell megvalósulnia, amely nem egy ember istenítésére, és a szimulált demokrácia elfogadására, hanem közös értékeinkre épít. Magyarországnak azon az úton kell haladnia, amelyet 1956 forradalmárai jelöltek ki, és amelyen 1989-ben elindult a Magyar Köztársaság. Csak így válhat hazánk erős, független, szabad és demokratikus országgá. Aki magyar, velünk tart! – mondotta ünnepi beszédének végén  a polgármester.

Dr. Tóth József ünnepi gondolatainak elhangzását követően az esemény az Angyalföldi Vadrózsa táncegyüttes ünnepi műsorával folytatódott. Az ünnepi megemlékezés a Szózattal ért véget, ami a Hortus M. Singers kórus előadásában hangzott el. A nemzeti ünnep alkalmából az önkormányzat koszorút helyezett el a forradalmárok egykori lakóépületénél Obersovszky Gyula, és Géczi József emléktábláinál is.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj