XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/18/tudat-toro-szabaduloszoba-utan-ujabb-ingyenes-drogprevencios-program-keruletben/

Témák A-Z

A Tudat-törő szabadulószoba után újabb ingyenes drogprevenciós program a kerületben

ARCHÍV | 2018. október 18. - Frissítve Ifjúsági hírek

2018. október 18-án mutatták be az egyedülálló drogprevenciós filmet a kerületi Prevenciós Központban. Az önkormányzat rendezvényén az Éjjeli utak című interaktív drogprevenciós filmet tekintette meg számos érdeklődő, a szakma képviselői és a film készítői, szereplői mellett dr. Paál Péter György r. ezredes a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője is.

Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterként, és mint a XIII. kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnökeként nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében szólt a filmről, amely a koordinált színvonalas tevékenység során a kerületi drogprevenció és a KEF összehangolt szakmai tevékenység eredményeként valósulhatott meg. Bizakodással szólt a várható hatásról: segítsük gyermekeinket, fiataljainkat a megelőzésben, ezért minél több serdülőkorban levő fiatalhoz szeretnénk eljuttatni a filmet, melyhez bárki ingyenesen hozzáférhet. Mint elmondta: Bízunk abban, hogy ennek köszönhetően az iskolákban is foglalkoznak a témával (pl. osztályfőnöki óra) vagy a szülőkkel való kapcsolattartási formák valamelyikén eljut a családokhoz is az információ. Reményét fejezte ki, hogy a most bemutatásra kerülő Éjjeli utak címet viselő interaktív prevenciós filmmel is hasonlóan jó eredményeket érhetünk el és ezáltal, csökkenthetjük a káros szenvedélyekkel élő fiatalok számát.

Majzik Balázs – Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Drogmegelőzési Programok Osztályának megbízott osztályvezetője – szerint a XIII. kerület igen jó úton jár a drogprevenció innovációjának területén. Ezzel mintegy visszautalt a teljes projekt „Melyik úton” elnevezésű EMMI által is támogatott projekt címére. A prevenció fontosságát kiemelve szólt arról is, hogy valamennyiünk cselekedete döntések sorozatából áll, és akkor tudunk jól dönteni, ha megfelelő az önismeretünk, mert akkor tudunk nemet is mondani.

Dr. Kapitány-Fövény Máté –  Nyírő Gyula Kórház – OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ pszichológus – a projekt ötletgazdája a film szakmai hátterét mutatta be és felhívva a figyelmet a teljes program játékosságára. Fókuszcsoportokban, interjúk alapján állították össze, mi is foglalkoztatja a témában a fiatalokat, milyen esetek fordulnak elő egy-egy házibulin. A szakmai segédanyaggal (készítője Kiss Anna), a 100 fős kontrollcsoporttal végzett hatékonyságvizsgálattal, azt szeretnék elérni, hogy hasonló esetekben a szerhasználat (alkohol) kontrollált legyen. A két korábbi program sikerét bizonyítva megemlítette, hogy Volt Egy Szer nevű applikáció iránt Norvégiából, a Tudat-törő szabadulószoba ötletének átvételéért Balassagyarmatról, Veszprémből és Erdélyből is érdeklődtek. A film elkészültével a projekt három része alkalmat ad, hogy egy-egy osztály három részre válásával egy időben mindenki része lehet a feldolgozásnak.

Szedmák Eszter – Prevenciós Központ ifjúsági referense – a film készítésének tanulságait foglalta össze. Az eredmény fő összetevőjeként az együttműködést említette. Mondandója egy perces Trailerrel (filmelőzetes) kezdődött, majd az Éjjeli utak film részleteit láthatták az érdeklődők. A négy szálon folyó film egyik vonulatában vált láthatóvá mitől is interaktív a drogprevenciós film. Ahogy a csoportok feldolgozása során gyakorlat lesz, úgy állt meg a film bizonyos döntési szituációk esetében. A film kimerevítésekor lehetett szavazni: elfogadni – nem elfogadni; elmegyek sétálni – maradok; elutasítom – kipróbálom stb. Bejelentette, hogy az önkormányzat és a projekt oktatóinak reményei szerint a program folytatódik a „Nappali utak” című résszel. Köszöntötte a film alkotóit és közreműködőit, akik kerületi kötődésűek. Így a Holdvilág kamaraszínház fiatal növendékeit, a Prevenciós Központba rendszeresen járó fiatalokat. Külön köszöntötte a filmben sajátos szerepet vállaló és ezért nem látható főszereplőt Felméri Annát.

A film főszereplője egy fiatal lány, aki egy este elindul barátnőjével egy házibuliba. A szülei óvva intik őket, hisz olyan sok rosszat hallani mostanában! Persze mindezt csupán „hegyibeszédnek” veszik, hiszen a házibuliban szinte mindenkit ismernek. Odaérve a házhoz kiderül, hogy a házigazdán és pár emberen kívül nem ismernek senkit. Italozni kezdenek, ismerkednek, jól érzik magukat. Azonban megérkezik egy újabb társaság és vele valami más is………

Az interaktív film önmagában is azonnali visszacsatolást képes nyújtani az egyes rizikómagatartások (pl. szerhasználat, testi épséget fenyegető egyéb kockázatvállaló viselkedés, agresszív magatartás, stb.) következményeiről. A hatékonysága fokozható, amennyiben a film megtekintése után csoportos feldolgozás követi. Milyen veszélyei annak, ha valaki egyedül megy bulizni? Miért tekinthető segítő tényezőnek a kortársak támogatása? A filmet prevenciós szervezetek, pedagógusok, önsegítő csoportok, szociális munkások, védőnők, iskolapszichológusok (és általánosságban a serdülőkkel foglalkozó szakemberek) ingyenesen elérhető prevenciós eszközként használhatják mindennapi munkájuk során.

A www.melyikuton.hu internetes oldalon az interaktív film mellett a korábbi hasonló céllal létrejött projektjeink is elérhetők. Így a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló „Tudat-törő” fantázia nevű ingyenes drogprevenciós szabadulószobáról szóló is, mely egy függő személy tudatát szimbolizálja, a játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé. Sikerét jelzi, hogy az elmúlt 9 hónapban több mint 2000 fiatal látogatta meg 4-5 fős csoportokban az ország számos részéről, és továbbra is számosan jelentkeznek a programunkra.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj