XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/16/az-onkormanyzati-ct-es-mr-centrum-egy-eve/

Témák A-Z

Az önkormányzati CT és MR Centrum egy éve

ARCHÍV | 2018. október 16. - Frissítve Egészségügyi hírek

A magyar egészségügyben egyre hosszabbak az országos várólisták. Sokszor fél évet is várni kell MR-vizsgálatra. CT-re is hónapokat. A XIII. Kerületi Önkormányzat ezt is figyelembe vette, amikor egy éve létrehozta a Visegrádi utcai Szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumát, saját forrásból és csúcstechnológiájú eszközökkel – Magyarországon ily módon is egyedülállóan.

Szinte napra pontosan az új központ megnyitását követően egy évre sajtótájékoztató keretében számolt be a kerület polgármestere, a XIII. Kerületi  Egészségügyi Nonprofit Kft. főigazgató-főorvosa, és a Diagnosztikai Centrum üzemeltetőjének képviselője a Magyarországon mindeddig egyedülálló önkormányzati beruházás első esztendejének tapasztalatairól, a Centrum fejlesztésére vonatkozó tervekről, elképzelésekről. Az eseményen a szakújságírók, és a téma iránt érdeklődő szakemberek mellett megjelent dr. Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő, Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, az önkormányzat képviselő-testületének és bizottságainak, valamint intézményeinek több tagja, és jelen voltak a helyi lakosság reprezentánsai is.

Az eseményt dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Nkft. főigazgató-főorvosa nyitotta meg, majd dr. Tóth József polgármester tájékoztatóját hallgatták meg az egybegyűltek. –Az időben diagnosztizált betegek esetei alátámasztják, hogy a CT/MR Centrum létrehozása komoly segítséget jelent a betegellátásban. A XIII. Kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése, illetve az empatikus hozzáállás. A „Lendületben a XIII. kerület” fejlesztési program egyik legmarkánsabb egészségügyi beruházása az országban egyedülálló CT/MR Diagnosztikai Centrum kialakítása a Visegrádi utcai Szakrendelőben. Az önkormányzati egészségügyi koncepció címe: „Az egészség érték az élet minden területén.” Ami azt is jelenti: az egészség nemzeti érték, lényegi része a nemzet erőforrásának. Ezért is gondoljuk  úgy az önkormányzatban: ha már a törvény is feladatokat ad az önkormányzatoknak az egészségüggyel kapcsolatban, akkor azokat minőségi módon kell teljesíteni. A kerületi egészségügyi koncepció fontos eleme az emberközpontúság, az, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek –mondotta a polgármester. Dr. Tóth József emlékeztetett arra, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat az ingatlanfejlesztéseken túl a „belbecsre” is kiemelten figyel, azaz magas minőségű szolgáltatásra törekszik a bölcsődei-óvodai, a szociális és az egészségügyi ellátásban, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés harmóniában legyen az egyének igényeivel. Az önkormányzat az elmúlt tíz évben 5, 8 milliárd forinttal járult hozzá a kerületi egészségügyi ellátáshoz. Ez harmada annak a 15, 4 milliárdnak, amit az állam egészségügyi kassza a tíz esztendő alatt fordított erre kerületi szinten.

–Egy önkormányzat öt szempontból befolyásolhatja az egészségügyi ellátást – hívta fel a figyelmet a polgármester. –Az első: milyen épületekben történik a gyógyító tevékenység? Felújítottuk a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket, mindegyiket korszerűen klimatizáltuk. A második fontos terület: az egészségügyi műszerfejlesztés, amely kulcskérdés a megelőzésben is. Erre az önkormányzat évente 60-100 millió forintot költ – nem számítva a CT/MR csúcstechnológiájú gépeket, amelyeket csaknem 800 millióért vásároltunk meg. Támogattuk a digitális radiológiai eszközök, lézerek, mágnes terápiás berendezések, különböző ultrahangkészülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását is. Az egészségügy működtetésének harmadik fontos eleme a humán erőforrás.

A mi orvosi hálózatunk lényegében fel van töltve. Noha azért nálunk is jelentkezik olykor a szakorvoshiány. Az egészségügynek az önkormányzat számára hangsúlyos negyedik és ötödik eleme: a primer és szekunder prevenció különböző programjai. Önkormányzatunk finanszírozza például a kifejezetten fiúk számára védettséget jelentő HPV elleni oltást, vagy a csecsemők esetében a rotavírus elleni oltást. A szekunder prevenció kapcsán hangsúlyos az önkormányzat által biztosított stroke-szűrés: az eddigi vizsgálatok 63 százalékban mutattak kóros elváltozást, amely eseteket további vizsgálatokra kellett küldeni. A további négy szűrőszakma – mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat – tekintetében pedig az esetek 26 százaléka adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra. Meg kell említeni azt is: folyik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése. Nem álltunk meg az egy éve átadott CT és MR Centrum megnyitásánál – mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója ezt követően kjelentette:  –Kuriózum, hogy kerületi szakrendelőben elvégezhetők CT és MR vizsgálatok. Másrészt: a kerületi betegellátásban szükséges a CT/MR vizsgálatok kiterjesztése tüdőre, emlőre, szívre, amit az itteni CT/MR csúcstechnológia lehetővé is tesz. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek. Az állampolgároknak is van feladatuk saját egészségük megőrzésével kapcsolatban. Ebben segítenek nekik a már említett szűrések, prevenciós lehetőségek – fogalmazott dr. Hertzka Péter. Mint elhangzott, évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 26 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni.

Dr. Pajor Péter, a Diagnosztikai Centrumot vezető radiológus főorvos fontosnak tartotta, hogy a XIII. kerületi CT/MR központ két kórházat is kisegített vizsgálatokkal az elmúlt hónapokban. Statisztikák szerint Nyugat-Európában 1 millió lakosra jut 13 MR, Magyarországon ennek csupán 50 százaléka. Miközben Magyarországon kiugróan magas a rákbetegségek aránya. A XIII. kerületi CT/MR Centrum révén lehetővé vált a XIII. kerületi, legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek rövid várólistás (2-3 hét) képalkotó vizsgálata. Csak szakorvosi beutalóval lehet jelentkezni. Az üzemeltetési közbeszerzési tendernyertes konzorcium a koncessziós eljárás során vállalta a CT/MR Centrum működtetését. Az egy éves tapasztalat azt mutatja: a szerződésben vállalt képalkotói teljesítmény kezdeti emelkedést követően stagnál, jelenleg a nyújtott ellátás 36 százalék. Ezen vizsgálatok során a pácienseknél 90 százalékban több anatómiai régió egyidejű értékelésére is sor került, ami a képalkotó diagnosztika részletes leleteinek bővülésével jelentős plusz információt ad a beutaló klinikus számára – növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt egy évben CT és MR vizsgálatot a kerületiek közül összesen 4050 páciens vett igénybe. A XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat véleménye alapján az általános jellegű CT/MR vizsgálati spektrumon túl szükséges rendszerbe állítani azokat a korszerűnek számító speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek második lépcsőt jelenthetnek a betegellátásban – a kardiológia, a tüdőgyógyászat, az emlővizsgálatok területén a CT/MR technológia révén.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj