XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/09/co-riasztok-az-onkormanyzati-otthonok-biztonsagaert/

Témák A-Z

CO riasztók – az önkormányzati otthonok biztonságáért

ARCHÍV | 2018. október 09. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Október 9-én, a Zsinór utca 37. szám alatti önkormányzati lakóépületben új, az önkormányzati lakások biztonságának növelését célzó program elindítását jelentette be dr. Tóth József polgármester. A program keretén belül 1600 szénmonoxid riasztó berendezést vásárolt az önkormányzat mintegy 15 millió forintért, és a készülékeket kérésre, díjmentesen  az önkormányzati lakások bérlőinek rendelkezésére bocsátják.

Az eseményt, amelyen Borszéki Gyula alpolgármester, a  képviselő-testület több tagja, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és munkatársai, valamint a ház lakói mellett megjelentek a kerület lakosságának reprezentánsai is, dr. Palatka Lívia, a Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A vezérigazgató a jelenlévők köszöntését követően emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat a saját tulajdonában lévő lakásállomány felelős kezelésén túl önként vállalt kötelezettségként tekint a bérlők biztonságának növelésére, ezzel életminőségük javítására is.

Ezt követően dr. Tóth József polgármester vette át a szót, aki bejelentette, hogy az önkormányzat a korábbi, szociális alapon, pályázati úton igényelhető riasztó készülék akciók tapasztalatait értékelve és hasznosítva, új programot indít a „csendes halálnak” is nevezett, országszerte számos halálesetért okolható szénmonoxid mérgezés megelőzésére. –Az otthonok biztonságának növelése céljából a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság 2017-ben és 2018-ban pályázatot írt ki szénmonoxid mérők beszerzési költségének  megtérítésére – mondotta a polgármester. –Mindkét évben mind bérlőink, mind a magántulajdonosok éltek a pályázási lehetőséggel. A fenti törekvés folytatása érdekében a 2018. évben mintegy 15 M Ft értékben vásárolt az önkormányzat szén-monoxid érzékelőket az önkormányzati lakásokban élő lakók, családok számára.

A támogatás e formáját 2019. évben is folytatjuk, a cél, hogy minden érintett önkormányzati lakásban biztosítsuk a szénmonoxid érzékelő használatának lehetőségét. Ezen kívül 2018. évben elvégeztük a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felülvizsgálatát a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú lakóépületeinkben, mert a vezetékek és berendezések pontos műszaki állapotának ismeretével lehet intézkedni az önkormányzati ingatlanok biztonságos állapotának fenntartására, felújítására. Ezzel elkerülhetővé vált az a bérlőket fenyegető veszély is,  hogy a szolgáltató a számára előírt szivárgás vizsgálat után kizárja az ingatlant a szolgáltatásból.  A tulajdonos felelőssége, a gondos gazda szemlélet a továbbiakban is fennálló kötelezettség, melyet tervezett munkával tudunk hatékonyan biztosítani. A Honeywell XC 70 típusú érzékelő-riasztó készülékek ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi –mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester, majd az új programban beszerzett első készüléket személyesen adta át egy, a házban lakó család képviselőjének.

A továbbiakban Vámos Csaba,  a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke mondott köszönetet a kerület önkormányzatának az előremutató, és számos tragédia megelőzését biztosító program elindításáért, egyúttal kifejezve reményét, hogy az országban más önkormányzatok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. –A szénmonoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. A tragédiák megelőzése szén-monoxid érzékelő felszerelésével érhető el, mivel a gáz koncentráció emelkedésekor ez riasztást ad ki, és a lakásban tartózkodó észleli, hogy a színtelen, szagtalan irritációt nem okozó gáz megjelent a légtérben. Ebben az esetben azonnali szellőztetésre vagy egyéb levegőcserére van szükség, amelynek hatására a vér ismét oxigént szállít, megakadályozva ezzel az eszméletvesztést és az ezzel járó végzetes balesetet –mondotta végezetül Vámos Csaba, a KOSZ elnöke.

A készülékek igénylésével kapcsolatos valamennyi tudnivalót letölthetik látogatóink a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. honlapjáról.

 

A 2018. október 9-én megkezdett akció, amelynek keretében a mai napig 217  korszerű, hitelesített szén-monoxid jelző berendezést adtak át a bérlőknek, máris életmentőnek bizonyult egy Zsinór utcai család számára. Október 24-én, a kora reggeli órákban a munkába készülő családfő figyelt fel a fürdőszobában elhelyezett készülék jelzésére: a kiérkező tűzoltók megerősítették a készülék mérési eredményét, amit a Fővárosi Gázművek szakemberei is alátámasztottak. A gázkészüléket lezárták, a veszély elhárításával sikerült megelőzni a súlyosabb következményeket.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj