XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/09/25/szorenyi-szabolcs-75/

Témák A-Z

Szörényi Szabolcs 75.

ARCHÍV | 2018. szeptember 25. - Frissítve Kulturális hírek

Kerületünk díszpolgárát, a legendás Illés Együttes, majd a Fonográf zenekar basszusgitárosát köszöntötte 75. születésnapja alkalmából szeptember 24-én a polgármesteri hivatal Kék termében dr. Tóth József polgármester. A népszerű muzsikust felesége, Rosta Mária kísérte el az ünnepi alkalomra, amelyen részt vett Borszéki Gyula alpolgármester, és dr. Bujdosó Sándor jegyző is.

Dr. Tóth József polgármester Szörényi Szabolcs életútját, művészi pályafutását méltatva felidézte, hogy az idén a díszpolgárok közé választott zenész életének talán legjelentősebb éveit, gyermek-, és ifjúkorát töltötte családjával a XIII. kerületben. Iskolai tanulmányai mellett gyakran látogatta a Bosch Művelődési Ház rendezvényeit, ahol aztán zenekara az Illés Együttes, amelyben öccsével Leventével játszottak, a kezdeti években otthonra talált. –A Díszpolgár avatási ünnepség, amelyen az Illés Együttes még élő tagjai, a Szörényi testvérek és Bródy János foglalhatták el helyüket kerületünk legkiválóbb, maradandó értéket teremtő polgárainak sorában, különösen felemelő, és megható volt –mondotta a polgármester, felidézve azokat az éveket, amikor maga is ott lehetett a Bosch Művelődési Házban az Illés Együttes koncertjére összegyülekezett fiatalok között.

–Az együttes, tagjai között Szörényi Szabolccsal emlékezetes és értékes lenyomatot hagyott kerületünk történetében. Kívánom, hogy legyenek további tervei és vágyai, és maradéktalanul teljesüljenek azok a tervek és vágyak –zárta ünnepi köszöntőjét dr. Tóth József, aki végezetül derűs és tartalmas éveket, és jó egészséget kívánt az ünnepeltnek.

Szörényi Szabolcs örömének adott hangot, hogy 75. születésnapjának esztendejében a XIII. kerület díszpolgárai közé léphetett. –1945 őszén költöztünk szüleimmel apai nagyapám Visegrádi utcai lakásába, ahol egészen 1967-ig éltünk. Szerettem itt lakni, igazi otthonomnak éreztem a XIII. kerületet. Vasárnaponként az egész család a Lehel téri templomba járt Istentiszteletre, én, ha csak tehettem, az Élmunkás hídról néztem az érkező és távozó vonatokat. A vasút életre szóló szerelmemmé, szenvedélyemmé vált. Már felnőtt fejjel terveztem meg, majd készítettem el terepasztalomat, amelynek a Nyugati pályaudvar és környezete szolgáltatta a mintát. Ez a terepasztal, amely házunk egész alsó szintjét elfoglalja, Közép-Európa legnagyobb, magántulajdonban lévő terepasztala. Alapterülete 186 négyzetméter, a sínek hossza összesen másfél kilométert tesz ki. A többszintes mű ma is sok boldog órát nyújt számomra. Szörényi Szabolcs  zenekari munkájáról szólva Rosta Mária elmondta, hogy az Illés és a Fonográf zenekar valamennyi felvételénél Szabolcs  volt a zenei rendező, mivel a zenészek között egyedül ő rendelkezett abszolút hallással.

A 75. életévét ünneplő díszpolgár az önkormányzat ajándékát átvéve köszönetet mondott a jókívánságokért, és az általa megtapasztalt megbecsülésért és szeretetért, amelyben a kerület vezetése, és lakossága részesíti őt, és még élő zenésztársait.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj