XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/09/25/befejezesehez-kozeledik-2018-evi-ut-es-jarda-felujitasi-program/

Témák A-Z

Befejezéséhez közeledik a 2018. évi út-, és járda felújítási program

ARCHÍV | 2018. szeptember 25. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Szeptember 24-én a Borbély park szomszédságában megrendezett ünnepi esemény keretében adott tájékoztatást dr. Tóth József polgármester a befejezéséhez közeledő 2018. évi út-, és járda felújítási program eredményeiről. Az eseményen Borszéki Gyula alpolgármester mellett megjelent a képviselő-testület több tagja, dr. Palatka Lívia a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a szervezet divízióvezetői, és ott voltak a városrész lakosságának reprezentánsai is.

Az eseményt dr. Palatka Lívia vezérigazgató nyitotta meg, aki köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Tóth József polgármester foglalta össze az idei közút-, és járda felújítási program teljesülésével kapcsolatos legfontosabb adatokat, információkat. –Ismeretes, hogy önkormányzatunk az integrált településfejlesztési stratégia mellett kötelezte el magát, amelynek fontos területe a közlekedési infrastruktúra folyamatos karbantartása, fejlesztése –mondotta a polgármester.

–A kerület közúthálózatának hossza 116,71 km. Ez évi felújítási teljesítésünk 1,466 km, azaz 1,25%-a a teljes kerületi közúthálózatnak. A 197,535 km. járdafelületből ebben az esztendőben 1,789 km, azaz a teljes felület 0,91%-ának felújítására került sor. Kerékpárútjaink hossza 12,492 km, minősége a folyamatos  karbantartással megfelel a követelményeknek. A közútfelújításra 2018-ban 358, a járda felújítási projektekre összesen 92 millió forintot fordított az önkormányzat, ami jelentősen meghaladja a korábbi évek ilyen irányú fejlesztéseire fordított összegeket. 2015 és 2018 között több, mint egymilliárd forintba került a közútfejlesztési, felújítási program finanszírozása, míg a járdáinkra ebben az időszakban 168,9 millió forintot költöttünk.

Út és járdafelújításaink tervezése során azok a szakaszok kerülnek felújításra, ahol a burkolat állapota leromlott, olyannyira, hogy az baleset és botlásveszélyes. Prioritás szerint haladunk, a munka tervezése, kivitelezése során előnyt élvez a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása, ahol az bármely okból hiányosnak bizonyul, ott az elvárható minőség megteremtése. Évről évre hosszabb közút-, és járdaszakaszokat építünk, jövő évi feladatainkat is a biztonságos közlekedés szem előtt tartása mellett tervezzük. A befejezéséhez közeledő 2018. évben jelentős út-, és járdafelújításra került sor a Topolya utcában, a Toborzó utcában és a Toborzó közben, a Tilinkó közben, a Jakab József utcában, a Csizma utcában és a Visegrádi utcában. Még ebben az évben befejeződik a Tomori és a Berettyó utcák egy-egy szakaszának felújítása, a közút aszfaltozása, a járda térkő burkolatának kialakítása. Járdaépítési munkálatok folynak a Fiastyúk utcában, az Angyalföldi úton, a Gyöngyösi, a Reitter Ferenc és a Jász utcákban, még az idén elkészül a Tatai utca Szegedi út – Tahi utcai szakaszán a parkoló kialakítása.

A továbbiakban a polgármester említést tett arról, hogy a járda-, és  közútépítési, felújítási munkák során a kivitelezők a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával biztosítják az épületek felvizesedésének megakadályozását, bár ez nem tartozna az önkormányzat feladatai közé. A közlekedésbiztonság javítása érdekében végrehajtott fejlesztések közül dr. Tóth József kiemelte az Újlipótváros forgalomcsillapítása céljából kidolgozott Tempo30 projekt III. és IV. ütemének befejezését, amelynek keretében 76 forgalomcsillapító küszöb és 16 csomóponti kiemelés épült az érvényes műszaki előírásoknak megfelelő kialakítás szerint. A kivitelezés óta a közúti közlekedési balesetek száma csökkent, lakossági bejelentés kis számban érkezik részünkre. A balesetek jellemzően a közösségi közlekedési útvonalakon következnek be.

Kedvező tapasztalatok keletkeztek a Tátra utca – Balzac utca csomópontban kialakított elhajló pollerek kihelyezésével kapcsolatosan. Folyamatban van a Pannónia utcai osztályozó kapacitásának növelése és a torlódások csökkentése érdekében a csomópont átalakítása is. Egyeztetéseket folytatunk a fővárossal közösségi közlekedési útvonalakon a sebességkorlátozás lehetőségeiről. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése céljából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 50 db új kerékpártámaszt telepített a kerületben, és további 50 kerékpártámasz telepítésére kaptunk ígéretet a Budapesti Közlekedési Központtól.  –Munkánk során arra törekedtünk, és törekszünk a jövőben is, hogy jó gazda módjára vigyázzunk értékeinkre, beleértve infrastruktúránkat is –mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj