XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/09/03/mesekucko-mozgasfejleszto-szoba-fenyterapias-sobarlang-maszofal/

Témák A-Z

Mesekuckó, mozgásfejlesztő szoba, fényterápiás sóbarlang, mászófal

2018. szeptember 03. Nevelés - oktatás

„A lendületes építkezések mellett fontosnak tartjuk az infrastrukturális és szociális ellátás fejlesztését is. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, az ő legkorszerűbb óvodai ellátásukra – úgy az épített környezet, mint a motivált óvodapedagógusok, illetve a pedagógiai módszerek kapcsán. 2010 óta 1502 új óvodai férőhellyel bővült a kerület, ma már 3300 gyermeknek tudunk óvodai ellátást biztosítani magas színvonalon” – jegyezte meg a Mese tagóvoda (Esküvő köz 4.) mai ünnepélyes átadásán Dr. Tóth József polgármester, aki egyidejűleg megnyitotta a 2018-2019-es óvodai tanévet.

A Mese tagóvodában – amelyet az önkormányzat egyetlen nevelési év alatt saját finanszírozásból, 682 millió forintos beruházással újított fel – hét csoportban 176 gyermek kezdi meg az új óvodai tanévet olyan körülmények között, amely bármely mutató szerint nemzetközi összehasonlításban is versenyképes. A polgármester hangsúlyozta: a gyermekek jellemfejlődésében, szellemi kiteljesedésében az óvoda az egyik első meghatározó állomás, ahol a pedagógusok és a szülők egymást is segítő szándékaival érhető el a legkiválóbb pedagógiai eredmény. A Mese tagóvodában mostantól egyedi mozgásfejlesztő játszószerek, fényterápiás sóbarlang, mászófal, kézműves szoba és mesekuckó is segítik az idejáró gyermekeket harmonikus fejlődésükben. Megújult az épület teljes gépészeti és elektromos rendszere, amivel az intézmény üzemeltetése és használata hosszú távon is fenntartható és környezettudatos lett. Az óvoda felújítási munkálatait 2017 októberében kezdték, s 2018. augusztus végétől már újra birtokba vehették a gyerekek a modernizált óvodát. A XIII. Kerületi Önkormányzat tíz év alatt 8 milliárd forintot fordított óvodáinak korszerűsítésére; csak 2018-ban eddig 950 millió forintot.

Ma már minden negyedik-ötödik lakásvásárló a XIII. kerületben szeretne letelepedni. Az eltelt húsz évben 1 millió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült itt. Mintegy 70 ezer munkahelyet teremtett a kerület az elmúlt években. És bár az iskolák működtetéséből az állam kizárta az önkormányzatokat, a XIII. kerület annál inkább koncentrál óvodái korszerűsítésére. Mindehhez az önkormányzat összes szolgáltatásának magas szintűnek kell lennie, a szociális ellátásnak éppúgy, mint az egészségügyinek. Ennek kapcsán azt is figyelembe kell vennie az önkormányzatnak: a kerületben emelkedik a gyermekszületések száma, ahogy a beköltözésekkel is növekszik a lakosságszám. „Hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került a XIII. kerület” – mondta Dr. Tóth József a Mese tagóvoda (Esküvő köz 4.) mai ünnepélyes átadásán.

Hozzátette: a XIII. kerület jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. A XIII. kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.

Beszéde végén Dr. Tóth József sikeres új nevelési évet, illetve tanévet kívánt a kerület óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak és a szülőknek. Megemlítette még: a kerületi óvodafejlesztési programra évente 700-800 millió forintot fordítanak. A Mese tagóvoda felújításán túl idén a XIII. Kerületi Önkormányzat további csaknem 270 millió forintot fordított más óvodáinak felújítására. Az óvodafejlesztések keretén belül szeptemberben kezdődik a Vizafogó tagóvoda bővítése.

  

Volt egy titkos álmunk, fogalmazta meg köszöntőjében Kantuly Miklósné a tagóvoda vezetője. Elképzeltük: hogy a szülők és a gyerekek, egyszer majd könnyen tudják megközelíteni az összes csoportszobát, hogy a csoportoknak külön öltözőjük lesz, hogy az áram nem kapcsolódik le ebédbefizetés közben, hogy az alagsori szinten hasznos helységek lesznek kialakítva, hogy az udvar új gumiborítást kap. Meglepődve tapasztaltuk – folytatta – , hogy nemcsak az álmaink valósultak meg, hanem annál sokkal több.

Kaptunk egy XXI. századi épületet: világos csoportszobákat, új bútorokkal, játékokkal, kényelmes mosdókat hatalmas tükrökkel, új tornatermet mászó fallal, tatami szőnyeggel, mozgásfejlesztő eszközökkel, só szobát, parajdi és himalájai só téglákkal, légkondicionált nevelői szobát, gépesített konyhákat, öntött gumival borított új udvart, mesés játékokkal felszerelve, kerti interaktív táblákat madárcsicsergéssel.

A korszerűsített Mese tagóvoda

A XIII. Kerületi Önkormányzat egyetlen nevelési év alatt 682 millió forintból teljeskörűen korszerűsítette a Mese tagóvodát az Esküvő közben (Esküvő köz 4.). A rekonstrukcióval az épület belső terei szebbek és komfortosabbak lettek. A felújított Mese tagóvodában teljesen új mozgásfejlesztő tornaszobát alakítottak ki mászófallal és más mozgásfejlesztő elemekkel is. A földszinten 4 csoportszoba, a tornaszoba, illetve funkcionális helyiségek találhatók, valamint akadálymentes szülői WC és egy tálalókonyha. Ugyancsak a földszinten vannak az óvodavezetői és óvodatitkári irodák is. Az emeletre 3 csoportszoba került, és a mosdóval felszerelt orvosi szoba is. A tetőtérben alakították ki a nevelői szobát és a fejlesztő szobákat.

A játszóudvarokon felújították a széttöredezett, elhasználódott, korszerűtlen aszfalt, beton- és gumilap burkolatokat, kicserélték az elöregedett játszószereket. Öntött gumi- és műfűburkolatokat készítettek, új udvari játékokat telepítettek – köztük kalózhajót, játszóházakat, ovi-foci sportpályát futballkapukkal.

Ugyancsak a kellemesebb közérzetet szolgálja az udvaron elhelyezett vizes játék négyállásos zuhanyfejjel, a kétállásos párásítóval és az ivókúttal. Az épület tűz elleni védelmét beépített tűzjelző központtal és tüzivíz rendszerrel oldották meg. Új vagyonvédelmi és videós őrző-védőrendszert is telepítettek a nagyobb biztonság érdekében.

 

Fényterápiás sóbarlang, mászófal, mozgásfejlesztő tornaszoba

A felújítás során a tervezők a pedagógusokkal kreatív terek kialakítására törekedtek, hogy a gyermekeknek minél több újszerű eszközük és játéklehetőségük legyen. A tornaszobát beltéri mászó fallal és kalandpark-elemekkel szerelték fel, ami gazdagítja a gyermekek által gyakorolt mozgásformákat.

A sóbarlang különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását. Képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulásának esélyét.

 Kézműves szoba, mesekuckó

A kerületi óvodák közül a Mese tagóvoda az első, ahol képzőművészeti műhelyt és mesekuckót hoztak létre a gyermekek művészeti neveléséhez. A művészeti nevelés az intézmény pedagógiai sajátossága, amelybe jól illeszkedik a két műhely által nyújtott harmonikus személyiségfejlesztő lehetőség.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj