XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/08/17/allamalapito-kiralyunkra-emlekeztunk-2/

Témák A-Z

Szent István király műve és emlékezete

ARCHÍV | 2018. augusztus 17. - Frissítve Kulturális hírek

Államalapító  Szent István királyra és művére emlékezett a kerület lakossága augusztus 17-én, a Béke téri Központi Emlékhelyen megrendezett önkormányzati ünnepségen, amelyen megjelent dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a képviselő-testület tagjai, az önkormányzati intézmények, a polgármesteri hivatal, a kerületben működő vállalkozások, civil szervezetek és egyházi felekezetek reprezentánsai is.

Az ünnepi eseményen a Himnusz elhangzását követően Igó Éva Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész előadásában Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét hallgatták meg az egybegyűltek, majd dr. Tóth József polgármester emlékezett Szent István király művére, és az ország megszületésénél döntő szerepet játszó eszményeire.

A polgármester sajnálatosnak nevezte, hogy a megosztó, arrogáns és cinikus politika kettészakította az ország társadalmát, és a két tábor már szóba sem áll egymással. Emlékeztetett, hogy Szent István a kereszténység felvételével a nyugatias fejlődési utat választotta, a ma egyre erőszakosabban követett bizáncias, keleti despotizmussal szemben. A mai hatalom a bizánci út mellett döntött. Ennek eredményeként napról napra nő a szegény emberek száma, a gazdaság teljesítménye elmarad a térség más országaitól, válságban van az oktatás és az egészségügy is. Dr. Tóth József a civil társadalom eszmélésében, megerősödésében látja a zsákutcába vezető úttévesztés korrigálásának lehetőségét. –Boldog születésnapot Magyarország! –mondotta beszédét lezárva a polgármester, majd a Keil Ernő Fúvószenekar ünnepi műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Az együttes Kovács Tibor karnagy vezetésével Kodály Zoltán, Erkel Ferenc és más nemzeti zeneszerzők népszerű alkotásait szólaltatta meg, műsorát a Szózattal zárva.

Az ünnepi megemlékezést és műsort követően a megjelentek között az önkormányzat ajándékaként  az új gabonából sütött cipókat osztottak  szét a rendezők.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj