XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/08/07/nagytakaritas-faltol-falig/

Témák A-Z

Nagytakarítás – „Faltól falig”

ARCHÍV | 2018. augusztus 07. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Javában folyik a XIII. Kerületi Önkormányzat átfogó köztisztasági akciója a kerületben, amely augusztus 17-én ér véget. A Faltól falig elnevezésű program keretében teljes egészében megtisztítják a járdákat, járdaszegélyeket és a zöldfelületeket a hulladékoktól és a guruló szeméttől. Összegyűjtik közterületekre illegálisan került hulladékokat is. Ezzel egy időben zajlik a fasori kaszálások idei negyedik köre is a kerületben.

Az önkormányzat évente négy alkalommal szervezi meg a Faltól falig köztisztasági akciót – ezzel is segítve az ingatlantulajdonosokat (társasházakat, intézményeket és vállalkozásokat) a jogszabályban előírt közterületi takarítási feladataik teljesítésében. Az önkormányzat a mostani takarítási akció kapcsán is hangsúlyozza: a közterületek állapota, a köztisztaság fenntartása a közösségek érdeke is, s együtt mindig többet tehetünk a környezet védelméért.

A „Lendületben a XIII. kerület” önkormányzati program vállalásai között szerepel, miként lehet tisztábbá tenni a környezetet a kerületben. Ehhez jelentősen hozzájárul – beruházással, humán erőforrással – az önkormányzat, amely évről évre többet fordít – 2018-ban több mint 200 millió forintot – a kerület köztisztaságára, a kötelező, valamint az önként vállalt köztisztasági feladatok elvégzésére. Az önkormányzat takarítja például a tulajdonában lévő 250 ezer m2 parkterületet és a 671 ezer m2 lakótelepi zöldterületet. Rendszeresen felszámolja közterületen a havi átlagosan 150 m3 illegális hulladéklerakásokat. Évente négyszer, a járda- és zöldsáv-takarítási Faltól falig akció során a kerület teljes területén – járdákon, fasori sávokon, padkákon, zöldsávokon – összesöpörteti a lombot, hulladékot, ebürüléket. A tavaszi és az őszi időszakokban a kihelyezett zöldhulladékokat megnövelt kapacitással folyamatosan szállíttatja el az önkormányzat.

A 350 ebürülék-gyűjtőedényt nyáron hetente háromszor, az év többi szakában heti kétszer ürítteti az önkormányzat. S hogy megóvja zöldfelületeit, 12 kutyaillemhelyet is létesített. Ezek karbantartása, homokcseréje havonta kétszer történik.

Idén tavasztól pedig – a kerületek közül egyedülálló módon – hat új közterületi takarítógép működik az önkormányzat üzemeltetésében a XIII. kerület azon részein az Újlipótvárosban és Angyalföldön is, amelyeket köztisztaságilag javítani szeretne az önkormányzat. A hat gép kiválasztásánál fontos szempont volt a méret, mivel az adott területen a parkolás miatt a járdaszakaszok keskenyebbek. A gépek beszerzése megközelítőleg 17 millió forintba került. Az üzemeltetést – majdcsak 30 millió forint évente – az önkormányzat saját forrásból biztosítja. A kerületi szabadtéri rendezvényeken az önkormányzat játékos ZÖLD PONT standokat működtet, hogy ezeken keresztül is felhívja a figyelmet környezetünk közös védelmére, a hulladéktermelés csökkentésére és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

Egyébként a közutak és parkolók takarítása, a közterületi hulladék-gyűjtőedények, azaz a zöld kukák elhelyezése és ürítése ebben a városrészben  is – az egész kerület területén – a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata. A kerületi önkormányzat megrendelte a közterületi szemetesek szombati és vasárnapi ürítését, azóta jelentősen csökkent a hulladékgyűjtők hétvégi telítettsége az Újlipótvárosban  is. Lakossági jelzések alapján az önkormányzat azt is kérte a FKF Zrt.-től, hogy 100 helyszínen új közterületi hulladékgyűjtőket helyezzenek ki a kerületben; ezt a kérést a társaság teljesítette.

A társasházak előtti járdaszakaszok takarítása azonban továbbra is a lakóközösségek kötelezettsége; az önkormányzat segíti a társasházak jogszabályban foglalt feladatának teljesítését, de át nem vállalja azt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj