XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/27/elhunyt-dr-szepesi-gyorgy/

Témák A-Z

Elhunyt dr. Szepesi György

2018. július 27. - Frissítve Búcsúzunk

2018. július 25-én, életének 97. évében elhunyt dr. Szepesi György újságíró, sportriporter, a XIII. kerület és a főváros díszpolgára.

1922. február 5-én született Budapesten. Agyalföldön nőtt fel, gyermekkora a Váci úthoz és környékéhez kötődik: a Váci út 97-ben született, a 87-be járt elemibe, s a Váci út 197-ben lakott.  Sportszeretete korán megmutatkozott: kosarazott, úszott, evezett, s az angyalföldi grundokon rúgta a bőrt. 1934-től 1961-ig igazolt játékosként, alsóbb osztályban focizott. Már gyermekkorában szenvedélyes rádióhallgató volt. A sportközvetítések mellett a zenei műsorokat is nagyon szerette, s zongorázni is tanult. A háború alatt munkaszolgálatosként magyar és ukrán munkatáborokban követ tört és utat épített.

Angyalföldi gyermekkori élményei egy életre meghatározták viszonyát a sporthoz. Felejthetetlenek maradtak számára az itteni iskolai évek, sportesemények. Fájdalmasan élte meg az egykori angyalföldi kis csapatok – a Láng Gépgyár, a Hajógyár, a Magyar Acél, a Kender-Juta focicsapata – megszűnését. 1941-től a VASAS pártoló tagja volt. Dolgozott textilgyárban, volt inas és esztergályos, de igazi hivatását a sportújságírásban találta meg. 1945-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, ebben az évben közvetítette az első meccset. 1954-ben tanári diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, 1982-ben doktorált. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként, 1981-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályának vezetőjeként dolgozott. Társadalmi megbízatásokat is vállalt: 1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó Szövetségnek az elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a tagja és az UEFA örökös nagykövete volt.

1948-tól 2012-ig közvetített minden nyári olimpiáról, labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott. Rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, rádióhallgatók millióihoz juttatta el a stadionok hangulatát. Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, melyben a riporter lelkesen, szenvedéllyel azonosul a játékosokkal és a pályán történtekkel. Mindig úgy közvetített, mintha ő is a pályán lett volna, mintha rajta is múlt volna a győzelem.

Közel 20 könyve jelent meg, melyek hasonlóan élvezetes olvasmányok, mint a szerzőjük által közvetített sportesemények voltak. Pályája során számos állami, szakmai díjat és elismerést kapott. 2015-ben adták át először a róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai sportújságírás egy meghatározó alakját díjazzák.

85. születésnapját követően is rendszeresen járt uszodába és teniszezni. Közéleti érdeklődése töretlenül megmaradt. Személyesen megjelent egykori barátja, Papp László háromszoros olimpiai bajnok kerületi szobrának 2016. évi avatásán, s a róla elnevezett tér névadó ünnepségén. Túlélte a legendás Aranycsapat valamennyi tagját. 95. születésnapját életkedvvel ünnepelte.

Az elsők között, 1997-ben a kerület díszpolgárává választották. Minden idők leghallgatottabb rádiós sportriporterét, a hazai sporttörténelem kiemelkedő egyéniségét veszítettük el személyében.

A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Búcsúztatása augusztus 15-én 11.00 órakor lesz a Farkasréti temetőben.

Emlékét megőrizzük.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj