XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/20/egynyari-viragbemutato-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

ARCHÍV | 2018. július 20. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.  ebben az évben már tizenhatodik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. Az esemény megnyitójára 2018. július 20-án pénteken, 10.00 órai kezdettel került sor, a szökőkút melletti területen.

 A jelenlévőket, akik között ott volt Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője, Varjú László és Hiszékeny Dezső, a kerület egyéni országgyűlési képviselői, az önkormányzat képviselő-testületének és bizottságainak több tagja, valamint a kerület civil szervezeteinek lakosainak reprezentánsai, Sebeszta Attila, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője üdvözölte, majd Borszéki Gyula alpolgármester mondott bevezetőt a bemutatásra került kertészeti alkotáshoz.

–Önkormányzatunk mintegy harminc helyszínen, 70 ezer egynyári virágtő kihelyezését finanszírozza évről évre –mondotta Borszéki Gyula. –A kerület parkjaiban látható színpompás ágyások nem csak a szabadidő kellemesebb eltöltését szolgálják. A magas színvonalú környezeti kultúra támogatása igazolódik a városrész ingatlanjainak felértékelődésében. Parkjainkat a látványos kertészeti megoldások mellett  korszerű utcabútorok, szökőkutak és csobogók teszik egyedi hangulatú, kedvelt közösségi terekké. Azt tapasztaljuk, hogy ez a befektetés sokrétűen kamatozik. Kerületünk lakói nem csak passzív befogadói és használói ezeknek a köztereknek, hanem maguk is vigyáznak rájuk, valódi értéknek, a környezeti kultúra szerves részének tekintik közös munkánk eredményeit.

Borszéki Gyula alpolgármester szavait követően Bubláné Latinovits Eszter kertészmérnök, az egynyári virágbemutató tervezője adott tájékoztatást a sétányon kialakított virágágyások létrehozásának, beültetésének folyamatáról, a bemutatott növényekről. Mint elmondta, az ágyásokban látható 20-22 ezer tőből álló egynyári virágbemutató  62 különböző növény egyed beültetésével jött létre, és számos olyan ritkaságot is tartalmaz, amit korábban nem láthattak a Gyöngyösi sétányt felkereső természetbarátok.

A továbbiakban az esemény résztvevői Bubláné Latinovits Eszter vezetésével, és szakavatott kalauzolásával bejárták a virágbemutató területét, majd az önkormányzat vendégeként egy-egy fagylalt elfogyasztása során cserélhették ki véleményüket a látottakról. A séta résztvevői meggyőződhettek arról, hogy a több éve a természetesség jegyében kialakított és sikeresen debütált vetett egynyári virágos gyepfelület idén is izgalmas foltja a sétánynak. Idén kísérleti jelleggel a három vadvirágos ágyás mindegyikét máshonnan származó egynyári vadvirágos vetőmaggal vetették be. Az egyik Hollandiából, a másik Szlovákiából, a harmadik pedig Magyarországról származó virágkeverékből áll. A Magyarországról származó keverék összetételében a következő fajokkal találkozhatunk: díszmák, napraforgó, rézvirág, díszdohány, oroszlánszáj, búzavirág, pillangóvirág és margaréta. A háromféle magkeverék tesztelési eredményei alapján a jövő évben a szervezők a vadvirágos rétek további bővítését tervezik a kerület közterein. Az így kialakított növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató, alacsonyabb költségigényű zöldfelület. Az  egynyári növények őszig virágoznak majd, mindig színt adva a köztereknek.

A bemutató szakmai fórumként szolgált, melyre meghívást kaptak a kerület lakói, a kertész szakma képviselői, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat résztvevői, és a kerületben zöldterület gondozást, örökbefogadást vállalók is.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj