XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/11/erdemes-e-leszerelni-kerekbilincset/

Témák A-Z

Érdemes-e leszerelni a kerékbilincset?

ARCHÍV | 2018. július 11. - Frissítve Közterület felügyelet hírek

Szinte nem múlik el hónap, hogy egy-egy, a kerületi közterület-felügyelet által kerékbilincselt autó tulajdonosa ne próbálkozna a bilincs saját kezű eltávolításával, az eszköz hivatalos úton történő leszerelésével járó költség megtakarításának céljából.  Mit tanácsolhatunk azoknak a járművezetőknek, akik jogsértő módon parkolva, vagy a parkolási díj megfizetése nélkül megállva kerékbilincset találnak autójukon?

 Mindjárt az elején a legjobb tanáccsal szolgálunk: nem éri meg a kerékbilincs saját kezű eltávolításával bíbelődni, mert azon túl, hogy kárt tehetünk  az autónkban, súlyos jogkövetkezményekkel is számolhatunk.  Az 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet melléklete szerint a kerékbilincs leszerelésének díja 11.500,- Ft.  A kerékbilincs értéke meghaladja az ötvenezer forintos szabálysértési értékhatárt, ami azt jelenti, hogy eltulajdonítása bűncselekményt valósít meg, ami büntető eljárást vonhat maga után. Az elmúlt hónapokban kerületünkben három kerékbilincs jogtalan eltávolítására került sor. Két esetben a videokamerás térfelügyeleti rendszer felvételei alapján sikerült azonosítania  a tettest a rendőrségnek, a közterület-felügyelet feljelentésére indult eljárások folyamatban vannak. Egy esetben egy járókelő tett bejelentést arról, hogy tanúja volt, amint egy autós a kerékbilincset megrongálva leszerelte azt, és behajította egy út menti ingatlan területére. Az ügyeskedő tehát itt sem maradt ismeretlen, felelősségre vonása halad a maga útján.

Mindent egybevetve azt tanácsoljuk tehát, hogy ha már megbilincselték az autónkat, ne próbálkozzunk az eszköz eltávolításával, hanem hívjuk a közterület-felügyelet telefonszámát, és kezdeményezzük a bilincs jogszerű leszerelését. Nem árt tudni, hogy a megbilincselt gépjármű a tulajdonos jelentkezésének hiányában 48 óra elteltével elszállítható. Ennek költsége, ami a tulajdonost terheli, 17.250, Ft. A járműtelepre beszállított autók után a telep üzemeltetője a jármű tárolási és őrzési költsége címén 1.200 Ft/nap díjat számíthat fel. Fontos, hogy a kerékbilincs alkalmazása nem büntetés, hanem intézkedés: ennek megfelelően semmilyen nyilvántartásban  nem marad nyoma. Ellentétben azokkal a jogkövetkezményekkel, amelyek a bilincs önkényes eltávolításához fűződnek.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj