XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/10/hegedus-d-geza-koszontese/

Témák A-Z

Hegedűs D. Géza köszöntése

ARCHÍV | 2018. július 10. - Frissítve Kulturális hírek

65. születésnapja alkalmából a polgármesteri hivatal Kék termében köszöntötte dr. Tóth József polgármester a Kossuth-, és Jászai Mari díjas Hegedűs D. Géza színművészt, kerületünk díszpolgárát. Az eseményen megjelent Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, és dr. Bujdosó Sándor jegyző.

 Dr. Tóth József polgármester laudációjában megemlékezett arról, hogy bár az ünnepelt 45 éve a Vígszínház társulatának tagja, kerületi kötődése még ennél is korábbról eredeztethető. Kisgyermekként Budapesten, egy XIII. kerületi családnál vakációzhatott a Dagály utca egyik körfolyosós házában, ami felejthetetlen emléke maradt. –Nagyra becsülöm – mondotta a polgármester –, hogy művészi feladatainak éppen úgy, mint a Színművészeti Egyetem rektor-helyettesi és oktatói kötelezettségeinek nagy alázattal, és teljes odaadással tesz eleget, és ez az alázat jellemzi közéleti szerepvállalását is.

Hegedűs D. Géza a méltató szavakat megköszönve elmondta, hogy egy olyan emléket is őriz a kerülettel kapcsolatban, ami egész pályafutásán elkíséri őt. Középiskolai tanulmányait Debrecenben, egy építészeti technikumban végezte, és szakmai gyakorlatra a fővárosba küldték. A Fáy utca környékén szállásolták el. Első hosszabb, vasárnapi sétáján egyszer csak arra eszmélt, hogy a Vígszínház előtt áll, és  a színlapot böngészi. A Vörös postakocsit adták. Egész lényében érezte, hogy a pillanat sorsszerű,  nem ez az utolsó találkozása a színházzal.

Mint elhangzott, a rendkívül népszerű színművész a szülőfaluja Ibrány, és a XIII. kerület híreit, eseményeit kíséri megkülönböztetett figyelemmel, és megelégedéssel tölti el minden jó hír, amit ezekkel a számára fontos helyekkel kapcsolatban hall, vagy olvas. Hegedűs D. Géza örömmel vette át az önkormányzat születésnapi ajándékát, és köszönetet mondott az önkormányzatnak és a kerület lakosságának érezhető szeretetükért, megbecsülésükért.

(Bár kerületünk díszpolgára május 7-én töltötte be 65. életévét, művészi elfoglaltságai korábban nem tették lehetővé a felköszöntését.)

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj