XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/03/egyedulallo-drog-prevencios-film/

Témák A-Z

Egyedülálló drog-prevenciós film

ARCHÍV | 2018. július 03. - Frissítve Ifjúsági hírek

Június 28-án, a Tüzér utcai Prevenciós központban, meghívott szakemberek részére szervezett, előadással egybekötött vetítés keretében mutatták be az alkotók a hazai és nemzetközi színtéren egyedülálló, „Melyik úton?” című drog-prevenciós kisfilmet, amelyet Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ és a Nyírő Gyula Kórház – OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ készített. A drog-prevenciós kisfilmprojekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával készült.

A meghívottaknak, akik között a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum képviselői mellett ott volt Takács Ferenc, az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke, a Prevenciós Központ vezetője és munkatársai, valamint a film elkészítésében közreműködő intézmények reprezentánsai, dr. Kapitány-Fövény Máté pszichológus adott tájékoztatást a projekt elkészítésének állomásairól, céljairól, a munka eredményének felhasználási lehetőségeiről.

Mint elhangzott, a  „Melyik úton?” című filmben a néző nem kívülről látja a főszereplőt, hanem  az az élménye, hogy ő maga mozog a történetben, amikor egyik este elindul a városban. Mindez annak köszönhető, hogy a produkció részben fejre rögzíthető, nagy felbontású kép és éjszakai felvétel készítésére alkalmas GoPro kamerával készült, így a fiatal főszereplő szemszögéből láttatja az eseményeket. A cselekmény a történet bizonyos pontjain (döntési helyzetek) megáll, és két választási helyzetet kínál a néző számára. Az ismerős hétköznapi helyzetek a mindennapokban fontos döntések meghozatalát követelik: mit tennél, ha a buliban cigarettával, alkohollal, droggal kínálnának? Mit tennél, ha valaki beléd kötne az este folyamán? Mit tennél, ha látnád, hogy valaki a környezetedben rosszul lett?

A helyes  döntésekkel a helyzetek megoldásához szükséges kompetenciák is elsajátíthatók. Kit és hogyan kell hívni, ha valaki szerhasználat miatt lesz rosszul? Mi történik, ha valaki csak 1-2 italt fogyaszt el, és mi a következménye az úgynevezett rohamivásnak?

Az eddig elérhető prevenciós filmek jellemzően tömegkommunikációs kampányok részeként, vagy non-profit, civil-szervezetek és alapítványok gyártásában készültek. Többnyire a szerhasználat veszélyeire fókuszálnak, vagy azt a változást mutatják be, amely a fiatalban végbemegy a szerhasználat során. A célcsoport azonban passzív marad, mert nézői, nem pedig résztvevői a filmnek.

A „Melyik úton?”  projekt hazai és nemzetközi színtéren azért is egyedülálló, mert az interaktivitás által a néző képes irányítani, befolyásolni a történet alakulását, a döntések sorozatával az egyes döntések következménye a történet folytatása során rögtön megismerhető.

A prevenciós programok hatékonyságát az interaktivitás jelentősen növeli. Amennyiben a programban résztvevő fiatal úgy érzi, hogy ő maga is képes irányítani a prevenció menetét, magasabb énhatékonyságot képes megtapasztalni.

A film azonnali visszacsatolást nyújt az egyes rizikómagatartások következményeiről. Hatékonyságát fokozza, ha a megtekintését csoportos megbeszélés követi. A filmet prevenciós szervezetek, pedagógusok, önsegítő csoportok, szociális munkások, védőnők, iskolapszichológusok ingyenesen elérhető prevenciós eszközként használhatják mindennapi munkájuk során.

Dr. Kapitány-Fővény Máté előadását követően Szedmák Eszter ifjúsági referens,  a KEF szakmai társelnöke arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy az interaktív film ingyen áll majd a felhasználók rendelkezésére. A premiert követően, a nyári hónapokban teszt vetítéseken mutatják be az alkotást, és az alkotók szeptemberben lépnek majd a nagyobb nyilvánosság elé, ahol már az első tapasztalatokról is számot adhatnak.

A hagyományos iskolai prevenciós programokhoz képest a kezdeményezésnek előnye, hogy nem csupán egyszer, hanem tetszőlegesen megválasztott alkalmak során képes a serdülők és fiatal felnőttek számára egyénre szabott visszajelzéseket, interaktivitást igénylő feladatokat biztosítani, egyben képek, videók és animációk segítségével eredményes információátadást kivitelezni.

A projekt az EMMI és a XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával valósult meg. Együttműködő partner: Nyírő Gyula Kórház – OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ.

Drog-prevenció a XIII. kerületben

A XIII. kerületben hosszú évtizedekre nyúlik vissza a drogprevenciós tevékenység. A kerület vezetése mindig fontosnak tartotta, hogy az ezen a területen dolgozó intézmények és civil szervezetek összhangban működjenek. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) filozófiája szerint csak akkor lehet eredményeket elérni a drogprevenció terén, ha a megelőzésben érdekelt minden szervezet a másik munkájának ismeretében és azt elismerve végzi a tevékenységét.

A XIII. kerület drog-prevenciós programjának részeként valósult meg tavaly decemberben a Tüzér utcai Prevenciós Központban a speciális „szabaduló szoba”, amely a „Tudattörő” fantázianevet kapta: a szabaduló szoba a függő személy tudatát szimbolizálja. A játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé. A projekt a kooperatív tanulás, lényegében az együttműködés elvén alapul, ugyanis játékos formában ad át ismereteket az egyes pszichoaktív szerekkel kapcsolatban, miközben a közösséget is építi. Ez a nemzetközi szinten is első, a drog-prevenciót szolgáló ingyenes szabaduló szoba.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj