XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/29/semmelweis-napi-elismeresek/

Témák A-Z

Semmelweis-napi elismerések

ARCHÍV | 2018. június 29. - Frissítve Egészségügyi hírek

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából, az „anyák megmentőjéről” elnevezett emléknapon megemlékezésre, valamint címek, elismerések és jutalmak átadására került sor június 28-án, a polgármesteri hivatal Tanácstermében, az önkormányzat egészségügyi intézményei dolgozóinak részvételével  megrendezett ünnepségen.

Az egybegyűlteket, akik között ott volt dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Takács Ferenc a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottságának elnöke, dr. Balogh Sándor a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének  elnöke, valamint a városrészben működő állami egészségügyi intézmények több képviselője, dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Nonprofit Kft. főigazgató-főorvosa köszöntötte.

A főigazgató-főorvos egyúttal köszönetét fejezte ki a kerület önkormányzatának, amely a kerület szakorvosi rendelőintézeteinek, háziorvosi és gyermekorvosi rendelőinek fenntartása, folyamatos korszerűsítése mellett évtizedek óta jelentős forrást biztosít az egészségügyi intézményekben  dolgozók munkájának elismerésére, megbecsülésére.

Dr. Hertzka Péter megnyitóját követően ünnepi megemlékezésére került sor. Semmelweis Ignác alakját, pályafutását, munkásságának fogadtatását dr. Elkán Károly idézte fel, kiemelve a tragikus körülmények között, mindössze 47 évesen eltávozott kiváló orvos korán túlmutató jelentőségű eredményeit a gyermekágyi láz leküzdésében. Bár Semmelweis Ignác úttörő jelentőségű felfedezését kortársainak nagy része elutasítással, és meg nem értéssel fogadta, az anyák megmentőjének igazságot szolgáltatott a történelem: nevét egyetem viseli, munkásságára a nevét viselő ünnepnap emlékeztet, és egyike annak a 12 kiválóságnak, akiket az orvostudomány legnagyobb hatású alakjai között tart számon a nemzetközi orvos közösség.

Az ünnepi megemlékezés elhangzása után dr. Tóth József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. –Örömmel tájékoztatom önöket arról, hogy egy reprezentatív mintán elvégzett vizsgálat eredménye szerint a kerület lakosságának 86%-a  elégedett a kerület fejlődésével, az önkormányzat  és az önkormányzati intézmények, közöttük az egészségügyi ellátó rendszer munkájával. Városrészünk fejlődését imponáló adatok jellemzik. Az elmúlt években mintegy 4000 lakás, 200000 négyzetméter iroda-, kereskedelmi és szolgáltató célú beruházással gazdagodott a kerület. Az elmúlt évben nálunk nyitotta meg európai központját a General Electric, folyamatban van a Göncz Árpád városközpont többcélú épületeinek kivitelezése, és éppen a napokban adtuk meg az építési engedélyt a főváros legmagasabb, 90 méteres beruházására, amely a rendőrségi igazgatási központ előtt áll majd.

Befejezéséhez közeledik a Klapka szolgáltatóház építése és a Láng Művelődési Központ teljes körű rekonstrukciója, folytatódnak az önkormányzati, és a befektetői lakásépítések, folyamatosan növekszik kerületünk lakossága. Ez fokozottabb munkát jelent nem csak az önkormányzat, hanem annak intézményei, így az önök számára is, az adatok alapján azonban elmondható, hogy képesek vagyunk megfelelni a lakosság bizalmának és elvárásainak. Mint tudják, az elmúlt években felújítottuk a Szegedi úti, majd a Visegrádi utcai rendelőintézeteket, korszerűsítettük a házi-, és gyermekorvosi rendelőket, befejeződött azok klimatizálási programja. Egészségügyi intézményeink műszerparkját CT és MR berendezéssel, korszerű sterilizáló eszközökkel, legutóbb pedig egy világszínvonalú sebészeti lézerrel fejlesztettük, hogy megfeleljünk a kor követelményeinek és a kerületi lakosság jogos elvárásainak. A korszerű diagnosztikai és gyógyító eszközök beszerzését az esélyegyenlőség növelése szempontjából is fontosnak gondolom. Így a kisjövedelmű kerületi lakosok is ingyen juthatnak hozzá a legkorszerűbb vizsgálatokhoz és kezelésekhez. Az önkormányzat saját forrásból az elmúlt négy esztendő alatt 2,7 milliárd forintot költött az egészségügyi ellátásra, és a továbbiakban is megkülönböztetett figyelmet fordítunk erre a területre. Fontosnak tartom elmondani, hogy a képviselő-testületben az elmúlt 25 év alatt egyszer sem került sor politikai jellegű nézeteltérésre, vitára az egészségügyi ellátó rendszerünkkel kapcsolatosan.

Dr. Tóth József végezetül köszönetet mondott a jelenlévőknek magas színvonalú, elkötelezett gyógyító munkájukért, és a kerülethez való ragaszkodásukért, majd polgármesteri elismeréseket adott át.

Az Év Szakorvosa címet, és a vele járó jutalmat dr. Nebenführer László, az Év Szakdolgozója elismerést Wallandt Zsuzsanna vehették át a polgármestertől. Ezt követően a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ munkatársai közül dr. Pataki Tibor részlegvezető főorvos és Bassi Éva diplomás ápoló, a Nyírő Gyula Kórház OPAI dolgozói közül dr. Barsi Béla belgyógyász, aneszteziológus, kardiológus főorvos és Szabados Anasztázia osztályvezető ápoló,  a Heim Pál Gyermekkórházból pedig dr. Gyimesi Zoltán aneszteziológus főorvos és Király Boglárka csecsemő-, és gyermekápoló  részesültek  polgármesteri elismerésben és jutalomban. Nyugállományba vonulásuk alkalmából ketten vehettek át tárgyjutalmat a polgármestertől.

A Semmelweis-napi  ünnepség címzetes főorvosi-, főorvosi és adjunktusi  címek adományozásával, főigazgatói dicséretek és jutalmak átadásával zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj