XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/22/kozmeghallgatas-helyi-ugyek-tavoli-illetekesek/

Témák A-Z

Közmeghallgatás: helyi ügyek, távoli illetékesek

ARCHÍV | 2018. június 22. - Frissítve Képviselő-testületi hírek

Június 21-én a soros képviselő-testületi ülés keretében közmeghallgatáson mondhatták el véleményüket, problémáikat, tehették fel kérdéseiket a kerület lakosai az önkormányzat, az önkormányzati intézmények, a kerületi rendőrkapitányság és  a KLIK Közép-Pesti Tankerületi Központ megjelent vezetőinek. Az összesen  húsz megszólalótól elhangzott kérdések túlnyomó többsége olyan ügyekre vonatkozott, amelyek nem az önkormányzat kompetenciájába tartoznak, de joggal nyugtalanítják, foglalkoztatják a városrész lakóit.

A legtöbb észrevétel, kérdés és vélemény a Dózsa György úti Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolában, 2018 áprilisban bekövetkezett, az intézmény igazgatója és egyik diákja között lezajlott konfliktussal, illetve az iskolában kialakult, a szülők és a pedagógusok egy része által erősen kifogásolt légkörrel kapcsolatban hangzott el. Az ügyben megszólaló nyolc személy, akik között volt szülő, oktatási szakértő, pedagógus és a XIII. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, számos kérdést tett fel a KLIK Közép-Pesti Tankerületi Központ jelen lévő képviselőjének,  Mogyorósi Attila szakmai igazgatóhelyettesnek, ám ezekre nem kaptak választ.

Mint elhangzott, a Tankerületi Központ nem kapott hivatalos értesítést az iskolában folyó rendőrségi nyomozással kapcsolatban, ezért nem foglalkozik a történtekkel. Emlékezetes, hogy az önkormányzat tiltakozott az iskola igazgatójának kinevezése ellen, dr. Tóth József polgármester pedig öt levélben kérte az illetékes minisztert a kinevezés felülvizsgálatára: mindezek azonban eredménytelenek maradtak.

A kérdések másik nagyobb csoportja a Dagály Strandfürdővel kapcsolatos hivatalos nyilatkozatokat tette kritika tárgyává. Annak ellenére, hogy az Úszó Világbajnokság után kormányzati részről ígéret hangzott el a létesítmény májusi megnyitására, ma sem lehet pontosan tudni, hogy mikor vehetik ismét birtokukba a kerület lakói és a Budapestiek a kedvelt fürdő-, és pihenőhelyet.

Több megszólaló kifogásolta a kerület különböző pontjain üzemelő Nemzeti Dohányboltok, és néhány kiskereskedelmi üzlet  környezetében kialakult, az ott élők nyugalmát folyamatosan zavaró jelenségeket, az állandó szemetelést és szeszes ital fogyasztást. Mások az építkezésekhez kapcsolódó zajongást, a  közlekedés akadályozását és a jelentős mértékű kiporzást sérelmezték. A válaszokból kitűnt, hogy a dohányboltok és a kereskedelmi egységek tekintetében az önkormányzat nem rendelkezik ellenőrzési és szankcionálási jogosultsággal, és az építkezésekkel kapcsolatos panaszok tekintetében is csak közvetítői szerepre vállalkozhat a lakosok és a kivitelezők között. A panaszosok ígéretet kaptak a konkrét ügyek vizsgálatára, a szükséges és lehetséges intézkedések megtételére, a megjelölt, problémás területek fokozottabb közterület-felügyeleti és építés hatósági ellenőrzésére. Több megszólaló adott hangot a kerület köztisztasági helyzetével kapcsolatos kritikájának, bírálva a közterületek elszemetesedését, ami jól ismert a képviselő-testület tagjai előtt is: a közmeghallgatást megelőzően, a  testületi ülésen egy tartózkodás mellett, egyhangúan elutasította a testület a Fővárosi Közterület-fenntartó tájékoztatóját a kerületben végzett munkáról, és konkrét javaslatot kért a fővárosi közszolgáltatást végző szervezettől a minősíthetetlen helyzet javítására.

Mint dr. Tóth József polgármester a közmeghallgatást lezáró összegzésében elmondta, a kerületi önkormányzat ebben az évben 3,3 milliárd forintot kényszerül fordítani azoknak – a megszólalók által szóvá tett – közfeladatoknak a megoldására, amelyek egyébként nem tartoznak az önkormányzat kompetenciájába.  A polgármester arra kérte a Közép-Pesti Tankerület szakmai igazgatóhelyettesét, hogy ne készítsenek listát a közmeghallgatáson szót kért pedagógusokról és szülőkről, de vessék latba befolyásukat a Dózsa György úti iskolában immár hónapok óta tartó botránysorozat megszakítása érdekében, amelynek következtében  már több mint húsz pedagógus, és számos gyermek hagyta ott az intézményt. Dr. Tóth József jelezte, hogy az iskolában  kialakult helyzettel kapcsolatban újabb levelet ír az illetékes tárca napokban kinevezett,  új vezetőjének, mielőbbi intézkedést sürgetve a kibontakozás érdekében. A TV13 a testületi ülésről és a közmeghallgatásról is részletes tudósítást készített, amit ide kattintva tekinthetnek meg látogatóink.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj