XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/20/csatlakozunk-klimabarat-telepulesek-szovetsegehez/

Témák A-Z

Csatlakozunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez

ARCHÍV | 2018. június 20. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A képviselő-testület döntött a Klímabarát Települések Szövetségéhez való csatlakozásról. A szövetség célja, hogy a társadalmi szemléletformálás és ismeretterjesztés megvalósítása érdekében olyan platformot hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik a klímával kapcsolatos, egyre gyarapodó tudás rendszeres és átlátható bemutatását az érdeklődő települések képviselői és döntéshozói, valamint az érdeklődők számára.

Az egyesület azokat az önkormányzatokat tömöríti, ahol éghajlatváltozási program végrehajtása folyik, illetve ennek előkészítése folyamatban van. A belépést indokolja, hogy a szövetség munkájában való közvetlen részvétel elősegíti a klímavédelemmel kapcsolatos aktuális információk és ismeretek megszerzését, felhasználását. A más településeken bevált gyakorlatok első kézből ismerhetők meg a szövetség konferenciáin. A szervezet bekapcsolódik nemzetközi projektekbe és a szakterületet érintő hazai döntés-előkészítésbe, egyben a csatlakozás a klímavédelem iránti elkötelezettségünket is demonstrálja.

A Klímabarát Települések Szövetségének honlapján olvasható a szervezet céljainak rövid összefoglalása. E szerint: „Céljuk egy fenntartható, a jövő generációk számára is élhető és szerethető környezet kialakítása. Prioritásuknak tekintik azokat a lépéseket, amelyek saját erőforrásaikhoz, lehetőségeikhez mérten mérsékelik az éghajlatváltozás káros hatásait és segítik a település és a lakosság klímaadaptációját. Felelős közösségként a közigazgatásuk alá eső területek klímabarát átalakításáért és a lakosok környezettudatos szemléletváltásáért munkálkodnak. A megkezdett és a jövőben tervezetett és megvalósított beruházásoknál szempont annak klímabarát és fenntartható volta. A lakosok számára rendszeresen szerveznek szemléletformáló akciókat. Ezek segítségével a helybéliek is megismerkedhetnek az éghajlatváltozás érzékelhető és előrelátható hatásaival, a megváltozott éghajlati jellemzőkhöz való alkalmazkodás módjaival, valamint azzal is, hogy hogyan kell környezettudatosan vezetni életüket ahhoz, hogy fenntartható környezetben, a természettel harmóniában élhessenek.”

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj