XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/06/15/ertekes-kezirattal-gazdagodott-kerulet-onkormanyzata/

Témák A-Z

Értékes kézirattal gazdagodott a kerület önkormányzata

ARCHÍV | 2018. június 15. - Frissítve Kulturális hírek

1947-ben, Adametz Gyula székesfővárosi népfőiskolai igazgató tollából, Angyalföld címmel  látott napvilágot  városrészünk első, tudományos igénnyel összeállított, de irodalmi vonatkozásokban is gazdag helytörténeti munkája, amit a kerület 60. születésnapja alkalmából, 1998-ban az önkormányzat és a XIII. Kerületi Helytörténeti Klub reprint formában ismét megjelentetett.

 

Június 15-én Adametz Gyula unokája, Kiss Győzőné a polgármesteri hivatal Kék termében átadta dr. Tóth József polgármesternek a helytörténeti  mű eredeti kéziratát, amit mindeddig féltve őrzött a szerző családja. –Úgy gondolom – mondotta az ajándékozó –,  hogy szeretett nagyapám munkája a kerület önkormányzatánál lesz a legjobb helyen. Így biztosítottnak látom fennmaradását, értékének megfelelő kezelését. A kerület 80. születésnapja jó alkalommal szolgál az ajándékozáshoz. Biztos vagyok abban, hogy nagyapám helyeselné döntésemet.

Kiss Győzőné az esemény alkalmából felidézte, hogy nagyszülei három leányukkal, akik mindhárman pedagógusok lettek, hosszú évekig a Szegedi út – Béke utca sarkán ma is álló épületben laktak, utolsó lakásuk a Kartács utcában volt. Az unoka 53 évi boldog házasság után a közelmúltban veszítette el férjét, és közös életük emlékeinek felidézése során született meg benne az a gondolat, hogy a páratlan kéziratot az önkormányzatnak ajándékozza. Az ajándék értékét fokozza a szerző egyedi, különlegesen kalligrafált kézírása, amely önmagában is kultúrtörténeti jelentőséggel bír.

Dr. Tóth József köszönetet mondott a nemes gesztusért, és biztosította Kiss Győzőnét arról, hogy a kéziratot a lehető leggondosabb szakértői vizsgálat, és a szükségesnek mutatkozó állagmegóvást követően mindenki számára hozzáférhető módon fogják elhelyezni. Ezt követően a polgármester egy ajándékcsomaggal viszonozta Adametz Gyula unokájának ajándékát: a csomagban a kerület 80. születésnapja alkalmából kiadott értékes festészeti album, a kerület történetét feldolgozó, gazdagon illusztrált kötet, és más ajándéktárgyak voltak.

A kerület első helytörténeti értékű művének Befejezés alcímű zárszavában Adametz Gyula a következőket írta:

„…(Angyalföld)  szegény és elesett népe önmagát emelte fel, ő maga áldozott és létesítette intézményeit és templomait. Mai komoly munkás és köztisztviselő tömegei büszkén nevezik magukat angyalföldieknek, a szemük fénylik, ha közintézményeikre tekintenek. Békés, jóindulatú és szolidáris népe biztosan várja jövő boldogulását, megbecsülését. Bízunk abban, hogy Angyalföld lesz az első a kerületek közül, mely megépítendő kultúrpalotájában összegyűjti történetének emlékeit, megalkotva múzeumát, mely hirdeti majd múltját, jelenét és jövő irányát.” Az Angyalföld című, első alkalommal 1947-ben megjelent kötet kézirata hazatalált.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj