XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/25/25-eves-testvervarosi-megallapodas/

Témák A-Z

25 éves testvérvárosi megállapodás

ARCHÍV | 2018. május 25. - Frissítve Kulturális hírek

Május  19-21. között, testvérvárosunk Varsó-Ochota polgármestere Katarzyna Łęgieiwcz meghívására dr. Tóth József polgármester és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vezetésével önkormányzati delegáció járt Lengyelországban, amelynek tagjai részt vettek a 15. alkalommal megrendezett Ochotai Pikniken, és vendéglátóikkal közösen megemlékeztek a két kerület együttműködési megállapodása aláírásának 25. évfordulójáról.

A delegáció, amelynek Gellért Lajos sajtó és nemzetközi referens mellett tagja volt Puksa Beáta, a Pannónia Általános Iskola igazgatóhelyettese is, a látogatás első napján megtekintette a Varsói Felkelés Múzeumát, majd a Krzysztof Kruk alpolgármester által adott ebéd keretében vendéglátóival áttekintette a két testvérváros együttműködésének emlékezetesebb állomásait. Az eseményen részt vett Ochota másik testvérvárosa, az ukrán  Ivano-Frankivsk delegációja, valamint Jolanta Zan-Szantroch igazgató asszony is, aki a Pannónia iskolával való együttműködés kezdeményezője, támogatója, egyben az augusztusban Budapestre látogató diákcsoport vezetője is lesz.

A látogatás második napján a dr. Tóth József polgármester által vezetett magyar delegáció  Katarzyna Łęgieiwcz polgármester asszonnyal és az ukrán küldöttséggel közösen a piknik helyszínére látogatott. Megtekintették a lengyel-ochotai hagyományokat felelevenítő programokat, sátrakat, pultokat, a népi kézművesség kiállított értékeit.

A programon részt vett és nagy sikert aratott az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes, amelynek műsorát elragadtatással fogadta a jelentős számú nézőközönség.

A program kiemelt eseménye volt, amikor dr. Tóth József a delegáció társaságában a színpadról köszöntötte a rendezvény résztvevőit,  és szólt a 25 éves  együttműködési megállapodás – ahogy mondta lehet, hogy percre pontos – aláírásáról. Ezt követően átadta Katarzyna Łęgieiwcz polgármesternek a XIII. kerület ajándékát, egy a két kerület címerét és az együttműködés évfordulóját köszöntő lengyel-magyar nyelvű Hollóházi vázát.

A nap további részében  a két polgármester áttekintette a negyedszázados együttműködés eredményeit, és további lehetőségeit. A megbeszélés részese volt Witold Dzięciołowski, a helyi tanács elnöke is. Az eszmecserék során  bizonyossá vált, hogy idén első ízben az ochotaiak is részt vesznek az önkormányzat által megrendezett Senior Olimpián, a XIII. kerület 80 éves születésnapjához kötődő rendezvényen. A dr. Tóth József  vezette magyar delegáció meghívást kapott a Lengyel Függetlenség kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre, október 11-re. Az est, és egyúttal a látogatás hivatalos programja  a Lengyelországban fiatalok és idősek körében egyaránt népszerű Zakopower együttes koncertjével zárult. A zenekar  meglepetéssel is szolgált: a magyar delegáció tiszteletére eljátszottak egy erre az alkalomra hangszerelt csárdást.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj