XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/22/30-eletmodnap-komplex-izgalmakkal/

Témák A-Z

Életmódnap – komplex izgalmakkal

ARCHÍV | 2018. május 22. - Frissítve Egészségügyi hírek

A pünkösdi hétvégén, május 19-én, a Duna teraszon megrendezett 30. Életmódnap számos szempontból rendhagyónak bizonyult az önkormányzat által szervezett hasonló, ezt megelőző rendezvényekhez képest. Ez nagyobb részt a program kiemelt stratégiai partnere, a Danon Magyarország Kft. magas színvonalú és sokrétű közreműködésének volt köszönhető, amely  Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjához (2010-2020) kapcsolódva az egészséges életmódot népszerűsítette óriás sátraiban.

A másik, sokáig emlékezetes eseménysort az időjárás produkálta: a percek alatt feltámadó viharos szél, és a nyomában érkező felhőszakadás miatt a programot a délutáni órákban meg kellett szakítani. Addig azonban nagyon sok minden történt, és a rendezők meghívását elfogadó kerületi lakosoknak nem volt okuk megbánni, hogy ezt a programot választották. A nap kínálatában az egészséges életmód népszerűsítésével,  a különféle állapot felmérési lehetőségekkel, egészségügyi szűrésekkel, játékokkal, életvezetési és kozmetikai tanácsadással, táplálkozási útmutatókkal szolgáló sátrak és pavilonok mellett jelentős szerepet kaptak a mozgásra csábító lehetőségek is. Az Életmódnap igazi interaktív megnyitóval vette kezdetét: a Katus Attila közreműködésével megrendezett aerobik torna jó hangulatot csinált a további érdekes, és hasznos kikapcsolódást nyújtó programokhoz.

Az esemény keretében 37 féle átfogó egészségügyi szűrővizsgálat mellett 30 életmód pont, látványos anatómiai bemutató, a Danone által szervezett edukációs játékok, és termékkóstolók várták a családokat, amelyeknek minden tagja, a legkisebbektől a legidősebbekig megtalálhatta a számára legmegfelelőbb élményeket. A látottakról elégedetten nyilatkozott az eseményre kilátogató dr. Tóth József polgármester is, megállapítva, hogy a közreműködők által biztosított tájékozódási, szűrési és tanácsadási lehetőségek kiemelkednek a korábbi életmódnapok sorából.

Mint a Danone Eastern Europe Vállalati Kapcsolatok Igazgatója, Várkonyi Beáta érdeklődésünkre elmondta, a világszerte egészséges termékeiről ismert vállalat kerületünkben működteti magyarországi központját. Ezért is kaptak az alkalmon, hogy aktívan részt vállaljanak az Európai Unió által támogatott, nemzetközileg elismert egészségvédelmi szűrőprogramhoz kapcsolódó esemény megrendezésében. A szűrőprogram állomásain az Európai Unióban használt legkorszerűbb vizsgálati eszközök álltak rendelkezésre ahhoz, hogy a jelentkezők teljes képet kaphassanak egészségi állapotukról. Az életmód pontokon szakemberek adtak tanácsot és útmutatást az egészséges életmód kialakításához, a betegségek kockázati tényezőinek mérsékléséhez, a dohányzásról való leszokáshoz, az egészséges táplálkozáshoz, és a személyre szabott rendszeres testmozgás kiválasztásához. Az esemény közreműködője volt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is, amelynek munkatársai szívesen válaszoltak az érdeklődők táplálkozással kapcsolatos kérdéseire. Ahogy egyikük, a hatalmas szűrőkamion bejáratánál elhelyezett csontvázra mutatva megjegyezte: a túlzásba vitt fogyókúra is ártalmas lehet az egészségre.

Amíg a szülők és nagyszülők a komplex szűrővizsgálaton vettek részt, a gyermekek bekapcsolódhattak a Palinta Társulat Zöldség cirkusz című színpadi játékába, biztosító kötéllel megerősítve bátorságukat felkapaszkodhattak a két emelet magas mászóvár tetejére, ugrándozhattak a légváron, próbára tehették ügyességüket az akadálypályán, és megismerkedhettek a fallabda szabályaival is.

A színes programban helyet kapott a reform süteménysütő verseny eredményhirdetése, majd az azt követő kóstoló, sikeresnek bizonyultak a Tücsöktanya legkisebbeknek szervezett programjai, és a homoludens.hu Egyesület különleges asztali és szabadtéri játékai is.

Akinek ez sem lett volna elég, az megcsináltathatta saját személyiségelemzését a kínai asztrológia alapján, elbeszélgethetett a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület aktivistáival, vagy próbára tehette fizikai állóképességét az ergométeres evezőpadok egyikén.

A rendezők és a közreműködők legnagyobb bánatára a sok érdeklődőt vonzó programot kevéssel délután három után meg kellett szakítani. A percek alatt feltámadt, viharos erejű szél, és az azzal szinte egy időben érkezett felhőszakadásszerű csapadék kizárt minden más lehetőséget. Öröm az ürömben, hogy a rendezőket nem érte váratlanul a kellemetlen természeti csapás: a készülődő viharról értesülve azonnal felkérték a látogatókat otthonaik mielőbbi felkeresésére, és alig néhány perc alatt lebontották és biztonságba helyezték a rendezvény sátrait, és más építményeit is, köztük az ezt megelőző 29 egészségnap eseményeire emlékeztető fotókiállítás sátrával.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj