XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/21/30-szulinapjat-unnepelte-futar-tagovoda/

Témák A-Z

30. szülinapját ünnepelte a Futár Tagóvoda

ARCHÍV | 2018. május 21. - Frissítve Ifjúsági hírek

Május 18-án dr. Tóth József polgármester, a képviselő-testület több tagja, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának  munkatársai, az önkormányzat szociális és gyermekintézményeinek képviselői, valamint a szülői szervezetek és az intézménybe járó gyermekek szüleinek, hozzátartozóinak jelenlétében, bensőséges hangulatú rendezvény keretében került sor a Futár Tagóvoda 30. születésnapjának megünneplésére.

Az óvoda korszerű játszóeszközökkel, medencével, különféle képességfejlesztő építményekkel felszerelt, nagy pázsitfelületekkel tagolt, árnyat adó fákkal, és színes virágokkal beültetett kertjében megrendezett eseményen elsőként dr. Tóth József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. – Ebben az esztendőben ünnepeljük kerületünk 80. születésnapját,  a Futár Tagóvoda  fennállásának 30. évfordulóját, és ez az esztendő a Családok Éve is egyben. Minden kisgyermekes szülő meggyőződhetett kerületünkben arról, hogy önkormányzatunk versenyképes, és minőségi szolgáltatásokat kínál a városrészünkben élő családok gyermekeinek. Ennek eredményeként a kerületi önkormányzati gyermekintézmények népszerűek és keresettek a fiatal szülők körében. Ismeretes, hogy stratégiai ügynek tekintjük a bölcsődei és óvodai hálózat fejlesztését.

A kerület fejlődésének bizonyítékaként értékeljük a növekvő lakosságszámot, és a születések számának növekedését is. Az utóbbi években kerületünkben folyamatosan 1000 felett van a születő gyermekek száma. A 2017/2018-as nevelési évet az önkormányzat óvodáiban 890 gyermek kezdte szeptember 1-jén. Az Egyesített Óvoda jelenleg 3769 férőhellyel rendelkezik, ami 2010 óta 1502 bővítést jelentett. A XXI. század követelményeinek megfelelően felújított és felszerelt intézményeinkben a szakmai munka támogatására és feltételeinek megteremtésére egyaránt  figyelmet fordítunk.

Az óvodáinkban folyó sokszínű nevelő és fejlesztő tevékenység keretében, a családok igényeinek megfelelően idegennyelv-oktatás, népzene és néptánc tanítás, valamint kézműves és sport foglalkozások szolgálják a gyermekek fejlődését, az iskoláskor megalapozását. Annak ellenére, hogy kerületünkben is érzékelhető az országszerte tapasztalható pedagógushiány, a kihívásra önkormányzatunk kereset kiegészítéssel és egyéb juttatásokkal válaszolt. Ennek  köszönhetően intézményeinkben megoldottnak tekinthető a nevelői utánpótlás, a gyermekekkel elkötelezett és korszerűen képzett pedagógusok foglalkoznak. Szerencsésnek mondhatják magukat azok a szülők – mondotta a polgármester –, akik a Béke – Tatai úti lakótelepen laknak, hiszen a Futár utcában egymás mellett található a bölcsőde és a most 30 éves óvoda, szemben pedig ott az általános iskola épülete is. Végezetül dr. Tóth József köszönetet mondott az óvoda vezetőjének és munkatársainak lelkiismeretes, és szeretetteljes munkájukért, és  további eredményes évtizedeket kívánt nevelőmunkájukhoz.

A polgármester beszédének elhangzását követően a tagóvoda vezetője, Freudné Bánlaki Ildikó Babits Mihály gondolatával vezette be az intézmény három évtizedes múltjának felidézését. –„A múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több formában kapaszkodhatsz a jövőbe”. Óvodánk 1988-ban nyitotta meg a kapuit a kerület gyermekei előtt, és annak idején arról az utcáról kapta a nevét, ahol felépült: így lett a neve Futár Óvoda. Egy idejáró kisgyerek elképzelte, és lerajzolta a kis Futárt, ez a rajz azóta is az intézmény jelképe. Óvodánk neve 2007-ben változott meg, így lett a XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Futár Tagóvodája. Intézményünk 8 csoportban, maximális gyermeklétszámmal működik. 208 gyermek befogadására alkalmas, jelenleg is teljes a kihasználtság. A Futár Tagóvodában 30 felnőtt gondoskodik az ide járó óvodások neveléséről és gondozásáról. Az óvoda 2011. évet követően több lépcsőben lett felújítva. A teljes konyhai rekonstrukciót az udvar átépítése, majd az épület szigetelése követte. 2015 és 2018 között megvalósult az árnyékolástechnikai elemek felszerelése, és az önkormányzat új játékvárat is létesített a kertben. Arra törekszünk – mondotta a tagóvoda vezetője –, hogy az itt eltöltött idő felejthetetlen emlékként éljen tovább a gyerekekben. Elfogadó nevelői alapállásunk, az erkölcsi és emberi értékek, normák modellként hagyjanak nyomot személyiségükben, sikeres, és boldog életük megvalósításában. Ennek érdekében ápoljuk hagyományainkat: az Újra együtt varázsát szeptemberben, az Advent örömét decemberben, a Farsang sokszínűségét februárban, a környezettudatos programokat, a játszónapok sorozatát és a szakmai bemutatók programjait. Büszkék vagyunk arra, hogy napjainkban már sok egykori óvodásunk is ide hordja gyermekét.

Freudné Bánlaki Ildikó tagóvoda vezető ünnepi beszédét követően Molnár Miklósné, az Egyesített Óvoda vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd az óvodások, és pedagógusaik jubileumi műsorára került sor.

A műsorban versek, gitárral kísért énekszámok mellett modern és néptánc bemutató, valamint egy légtornász mutatvány szórakoztatta a széksorokban helyet foglaló, ünneplő közönséget. A fellépők között az óvodások és pedagógusaik mellett ott volt az ELTE Tanító-, és Óvóképző Kar két hallgatója, valamint az óvodások néptánccsoportjának oktatója, Kajos Nikolett, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes tagja is.

Az ünnepi műsort követően az esemény résztvevői megtekintették a tagóvodát, és többen közülük bejegyezték jókívánságaikat az intézmény emlékkönyvébe.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj