XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/08/reggelizo-bringasok-fontos-tapasztalatok/

Témák A-Z

Reggeliző bringások – fontos tapasztalatok

2018. május 08. Környezetvédelmi hírek

Önkormányzatunk  először 2012-ben szervezte meg a napjainkra már hagyományosnak számító  Bringás reggelit, amely az Autómentes Nappal, és az Európai Mobilitás Héthez kapcsolódó helyi eseményekkel együtt szerves részét képezi  a Kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági programnak. Május 8-án ezúttal is az önkormányzat önálló szervezésében került megrendezésre a kerületi Bringás reggeli.

A szervezők három helyszínen: a Szegedi úti szakorvosi rendelőintézet előtt, a Lehel csarnoknál a Bulcsú utca – Váci út sarkán, és a Jászai Mari tér rakpart felé eső szakaszán várták reggel 07.00 órától a kerékpárral közlekedőket, hogy péksüteménnyel, gyümölccsel, frissítővel tegyék kellemesebbé a bringázást.

Az akció résztvevőinek tapasztalatai szerint évről évre növekszik a kerékpárral közlekedők száma, akik szívesen veszik a városi kerékpározás és  a tevőleges környezetvédelem népszerűsítését szolgáló bringás reggelit.

Örvendetes, hogy számottevően növekszik a kerékpárral közlekedők között a fiatal korosztályok, és a szépkorúak aránya: a reggeliző pontokon több esetben egész családokat láttak vendégül a közreműködők. Növekszik a bringások között azoknak a száma is, akik fej- és térdvédővel kelnek útra, megelőzve egy esés súlyosabb következményeit. Ugyanakkor ezúttal is sok olyan kerékpárt láttak a szervezők, amelyek felszerelése nem felelt meg a közúti közlekedés szabályainak.

Volt olyan bringa, amelyről hiányoztak a világító berendezések, sok kerékpáron nem volt hátsó prizma, küllő prizma és csengő sem. Ezen a helyzeten valószínűleg csak egy olyan új jogszabállyal lehetne változtatni, amely a kerékpár forgalmazók számára kötelezővé tenné a kereskedelmi forgalomba kerülő bicajok jogszabályban  előírt tartozékainak  felszerelését, és ezek nélkül nem lehetne kerékpárt árusítani.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj