XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/25/43-eneklo-ifjusag/

Témák A-Z

43. Éneklő Ifjúság

ARCHÍV | 2018. április 25. - Frissítve Ifjúsági hírek

Április 24-én, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színháztermében, a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az önkormányzat támogatásával rendezték meg a kerületi iskolák kórusai számára a 43. Éneklő Ifjúság hangversenyt, amely ebben az esztendőben is magas színvonalúnak, és sokszínűnek bizonyult.

A zsúfolásig megtelt nézőtéren az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának munkatársai mellett ott voltak a kerületi tanintézetek és pedagógiai intézmények reprezentánsai, a szülői szervezetek képviselői, és a fellépő gyermekek szülei, hozzátartozói is.

A hangverseny Oracio Vecchi: Néked zeng ez a dal című művének elhangzásával kezdődött, amit a hangversenyen fellépő énekesek együtt, egyetlen kórussá formálódva adtak elő. Ezt követően Formanek Annamária, a Csata utcai Általános Iskola énektanára és karvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a polgármesteri hivatal Szociális és Közművelődési osztályának vezető-főtanácsosa, Radó Gábor tolmácsolta a hangverseny védnökének, Holopné Schramek Kornélia alpolgármesternek a gondolatait.

Mint elhangzott, a XIII. kerületben több mint négy évtizede hagyományos kórusünnep az Éneklő Ifjúság hangversenysorozat, mely országosan lassan 90 éves múltra tekint vissza. A  közös éneklés élményének megszerettetése és széles körben való elterjesztése céljából indult az 1920-as évek végén a Kodály Zoltán köré tömörült énekpedagógusok kezdeményezésével. Bár a történelmi viharok miatt 1948 és 1978 között szünetelt a hangversenyek megrendezése, a mögöttünk álló közel 40 esztendőben újból nagy izgalommal várt országos megmérettetéssé lett, ahol a kórusok egy minősítő szemlén mutathatják be produkcióikat.

A XIII. Kerületi Önkormányzat évtizedek óta elkötelezett támogatója a hangversenynek. Az iskolák énekkarjainak fenntartásához és a műsorszámokhoz nyújt erkölcsi és anyagi támogatást, melynek odaítélésére a meghívott szakmai zsűri tesz javaslatot. Ezen felül a legjobb kórus és a legkiemelkedőbb karvezető egy esztendőn át az Éneklő Ifjúság Vándordíj birtokosa lehet. Tavaly a karnagyi díjat Formanek Annamária, a Csata Utcai Általános Iskola Kórusának karnagya, a Kórusok Vándordíját pedig a Gárdonyi Géza Általános Iskola Gyermekkara nyerte el.

A védnök levelének felolvasását követően 6 iskola mintegy 300 diákja ajkán csendültek fel a szebbnél szebb dallamok. A résztvevők színes műsorral, igényesen válogatott művekkel készültek a versenyre: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, remekeiből hangzottak el kórusművek, Presser Gábortól pedig A padlás című zenés játék melódiái szólaltak meg. Horváth Jenő dalával az idén 80 éves XIII. kerületet is köszöntötték a 43.  Éneklő Ifjúság hangverseny résztvevői.

A szakemberekből álló zsűri az elhangzottak alapján ebben az esztendőben Gulyás Szabó Hajnalnak, a Gárdonyi Géza Általános Iskola karnagyának ítélte a legjobb karvezetőnek járó díjat, a legjobb kórusnak járó elismerést pedig a Csata Utcai Általános Iskola énekkara nyerte el.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj