XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/23/elindult-nyari-zajugyelet/

Témák A-Z

Elindult a nyári zajügyelet

ARCHÍV | 2018. április 23. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A zajügyelet a kerületi Környezetvédelmi-fenntarthatósági programban meghatározott feladat. 2006 óta a kerület lakossága számára nyújtott szolgáltatás hozzájárult kerületünk környezeti állapotának javításához. Ez évben a zajügyelet a megszokottnál korábban kezdődődik: április 12-től október 14-ig tart az ünnepnapok kivételével, csütörtök estétől vasárnap reggelig, 20.00 és 08.00 óra között.

A zajügyelet 2017-ben összesen 80 panaszt vizsgált ki, és a polgármesteri hivatal kérésére célellenőrzéseket is végzett. Az ügyelet helyszíni ellenőrzése 41 esetben állapított meg jogsértést. Szabadidős zajforrásokra 13, üzemi zajforrásokra 29 bejelentést tettek a kerületi polgárok. Ezekben az ügyekben felszólítással, zajkibocsátási határérték megállapításával és a határérték teljesítését igazoló zajmérésre kötelezéssel szűntettük meg a zavaró mértékű zajt. 10 esetben a panaszt az eljárásra jogosult más hatósághoz tettük át.

A legtöbb bejelentés (37) az építési tevékenységek okozta zajhatások (jellemzően a megengedett időszakon kívüli építkezések) miatt érkezett, 17 különböző építkezéssel összefüggésben. Az első szabálytalanság esetében felszólítással élt a hatóság, a többször is szabálytalanul végzett építkezésekre összesen 861 ezer forint összegű bírságot szabott ki az Építésügyi Osztály.

A múlt évben valamennyi zajforrás-típus esetében nőtt a panaszok száma (2015-ben 66, 2016-ban 59). A csendrendelet megsértésének megelőzése érdekében a kerületi közterület-felügyelet is rendszeresen ellenőrzi az építkezéseknél a munkavégzés időtartamára vonatkozó szabályok betartását, fogadja és kivizsgálja a tárgyban érkező lakossági bejelentéseket, és gondoskodik a hatályos jogszabályok betartatásáról.

A zajügyelet lakosság által ingyenesen hívható zöld száma a következő: 06-80-62-66-66

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj