XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/22/husz-kobmeter-szemettel-lett-konnyebb-nepsziget/

Témák A-Z

Húsz köbméter szeméttel lett könnyebb a Népsziget

ARCHÍV | 2018. április 22. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

1990 óta ünnepeljük Magyarországon a Föld napját, annak a gondolatnak a jegyében, amely így szól: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Április 22-én hivatalos adatok szerint mintegy egymilliárd ember cselekedett azért, hogy tegyen valamit a bioszféráért, a Föld bolygó flórájának és faunájának megóvásáért, az emberi környezet minőségének javításáért, az emberiség által előidézett környezetrombolás következményeinek enyhítéséért.

Kerületünkben hagyományosan a Népsziget takarításával csatlakozunk a Föld napjának megünnepléséhez. A hagyományoknak megfelelően erre az április 21. napján megrendezett kerületi környezetvédelmi akcióra mozgósította  városrészünk  lakosságát  az önkormányzat. A meghívást elfogadó jóindulatú és tettre kész kerületi lakosok a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények nyugdíjasaival kiegészülve, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. logisztikai támogatásával, az intézmény által biztosított kesztyűkkel, zsákokkal, konténerekkel, gereblyékkel és más eszközökkel verőfényes időben indultak neki a Népsziget központi útját övező, ezt követően pedig a Duna parti területek átvizsgálásának, a természeti környezetbe nem illő szemét és hulladék összegyűjtéséhez.

A csapatban többen voltak olyanok, akik évről évre aktív közreműködői a Népsziget takarításának. Emlékeik felidézése alapján volt már jobb, de rosszabb év is, ami a szigeten található hulladék mennyiségét illeti. Ezúttal a hagyományos pille palackok százai mellett számottevő mennyiségben borították a zöldterületeket a laposra taposott, vagy csak úgy elhajított sörös és energiaitalos dobozok, a „csavaros kiflinek” becézett röviditalos üvegcsék, és a mindenütt fehérlő papírzsebkendő csomók.

Egy bokor alól elemeire bontott személygépkocsi műanyag alkatrészei sejlettek elő: divatos vonalvezetésű, szinte hibátlan kardánborítás, a műszerfal és a hűtő elemei, utóbbiban a legkisebb szélmozgásra is reagáló, jól csapágyazott  propellerrel.

Az elhagyott gyártelepre vezető út torkolatánál gumiabroncs halom állította meg a környezetvédő aktivistákat. A sértetlen, új futófelülettel ellátott személygépkocsi abroncsokat hozzáértő kéz vághatta keresztbe egy kifogástalan célszerszámmal. Az ismeretlen okból alkalmazott, bizonyára jó szándék arra irányulhatott, hogy senki ne próbálja használatba venni a szemre kifogástalan köpenyeket – a természetben való elhelyezésük azonban rossz emberre utalt. Odébb jobb napokat látott kihúzhatós kétszemélyes ágy, és egy nagyméretű katódsugárcsöves televízió torzója  árulkodott egy család gyarapodásáról – és felelőtlenségéről.

Az egyik gondosan ápolt füvű, bekerített ingatlan előtt a közelmúltban elszállított, bontási törmelékkel megrakott konténer nyomai árulkodtak arról, hogy az ingatlan tulajdonosai nem sajnálták a pénzt nyaralóépületük felújításától. Az út mellett hagyott, halmokban álló hőszigetelő anyag hulladék  és üvegcserép, az elszállított konténer nyomát kirajzoló szemét, építési törmelék, és a filléres emlékek kategóriájába tartozó zsebnaptár, karkötő, a kibelezett szódásszifon, egy stelázsi maradványai és néhány régi kép pillanatok alatt tűntek el az önkéntesek zsákjaiban.

A jókedvű csapat munkája nyomán az akciónak köszönhetően mintegy húsz köbméternyi szemetet sikerült zsákokba gyűjteni, és jelentős mennyiségű veszélyes hulladék is elszállításra került. A munka eredményeként tisztább, szebb, kellemesebb lett a Népsziget. 1990 óta minden évben április 22-én  adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. Meglehet, hogy a jelentésben nem esik szó a Népszigetről, de mindazok, akik részt vettek a terület megtisztításában, a jól végzett munka  örömével, a tettekben megnyilvánuló felelősség nyugalmával olvashatják a szervezet jelentését lakóhelyünk, a Föld helyzetéről.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj