XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/06/uj-kozparkok-jatszoter-es-sporteszkozok-tahi-lakotelepen/

Témák A-Z

Új közparkok, játszótér és sporteszközök a Tahi lakótelepen

ARCHÍV | 2018. április 06. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja, az önkormányzati intézmények vezetői és munkatársaik, valamint a városrész lakosságának reprezentánsai jelenlétében április 5-én dr. Tóth József polgármester átadta a Tahi utca – Béke utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca által határolt, 250 millió forintos beruházás eredményeként megújított, sporteszközökkel és korszerű játszótérrel ellátott, parkosított területet.

–Az önkormányzat a nyolcvan éves XIII. kerületet a lakossággal való folyamatos párbeszéd keretei között, az itt élők igényeinek figyelembevételével fejleszti – mondotta avató beszédében dr. Tóth József polgármester. –Ennek megfelelően az integrált településmenedzsment elképzeléseiben egyaránt hangsúlyosan szerepel az építészeti és a természeti környezet fejlesztése. Az önkormányzat közép- és hosszú távú programjai jelenleg 2033-ig jelölik ki a kerület folyamatos, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődésének különböző szakaszait. A komplex közterületi megújításokat tartalmazó AngyalZöld illetve AngyalZöld+ programok keretében csak az elmúlt hat évben az önkormányzat csaknem 3 milliárd forintot fordított zöldfejlesztésekre. 2018-ban újabb 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a területen.

Mint elhangzott, a Tahi lakótelep zöldfejlesztésével kezdetét vette a hatvanas években épült lakótelepek közterületeinek megújítása is kerületünkben – a hetvenes-nyolcvanas években épült házgyári lakótelepek közterületi rehabilitációs programját követően. Ezzel pedig a kerület északi, Rákos-patak „fölötti” területein is elindult a közparkok felújítása. Tóth József polgármester a zöldfejlesztéssel kapcsolatos átadóünnepségen azt is kiemelte: a Tahi lakótelep felújításának első üteme önmagában 250 millió forintos beruházást jelent, és ugyancsak hozzájárul ahhoz a vízióhoz, amelynek megvalósulása során sikerrel dinamizálható és még inkább humanizálható a XIII. kerület minden szegmense.

A Tahi utca – Béke utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca által határolt terület beruházását széles körű társadalmi konzultáció előzte meg: a lakossági igények alapján újult meg a terület. A beruházás két közparki részt érintett: a Máglya köz körülötti zöldterületet (18.250 m2) és a Madarász Viktor utca – Tomori köz közötti zöldterület déli részét (3500 m2). A parkok, pihenőkertek változatosabbak lettek, rekreációra alkalmasak, használatuk biztonságosabbá vált.

A fejlesztés hangsúlya a Máglya közt körülölelő, mintegy kéthektáros „ősfás” parkrészre esett. De a Madarász Viktor – Tomori köz közötti területen is nívós pihenőparkot hoztak létre egyedi kőkerttel. Külön figyelmet fordítottak az itt álló idős és értékes faállomány védelmére. Az ökologikus zöldfelület-gazdálkodás jegyében a terület egészén, több mint 17 000 m2-en szórófejes és csepegtető csöves öntözőhálózat lett. Ennek ellátására 2 talajvíz-kutat alakítottak ki, ami vízkímélő és gazdaságos. A megújult játszótéren a Máglya közre utaló lángnyelvek díszítik a gumiburkolatot. Itt egy új mászóvárat és körforgót is elhelyeztek. A területen tornateret létesítettek kényelmes kültéri szőnyegburkolattal és 5 fitneszeszközzel. A sötétedés után a biztonságot erősíti a 28 új közvilágítási kandeláber.

Az önkormányzat  249 millió forintot fordított a beruházás első szakaszára. A második ütem a Tomori köz és az Ifjúság kútja menti közterületek felújítása lesz. Az esemény végén a jelenlévő hölgyeket egy-egy cserép virággal ajándékozta meg az önkormányzat.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj