XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/06/40-szuletesnapjat-unnepelte-zold-ag-tagovoda/

Témák A-Z

40. születésnapját ünnepelte a Zöld Ág Tagóvoda

ARCHÍV | 2018. április 06. - Frissítve Nevelés - oktatás

Április 6-án az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottság elnöke és tagjai, a kerületi gyermekintézmények vezetői és munkatársaik, valamint a szülői közösségek képviselőinek jelenlétében, bensőséges hangulatú születésnapi rendezvény keretében került sor a Zöld Ág Tagóvoda 40. születésnapjának megünneplésére.

Az egybegyűlteket Kavalecz Angéla, a tagóvoda vezetője üdvözölte, majd dr. Tóth József polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait.

– Ebben az esztendőben ünnepeljük kerületünk 80. születésnapját, a Zöld Ág Tagóvoda fennállásának 40. évfordulóját – mondotta a polgármester –, és ez az esztendő a Családok Éve is egyben. Úgy gondolom, hogy van mit ünnepelnünk. Önkormányzatunk az elmúlt esztendőkben új értékeket teremtett, miközben hangsúlyt helyezett az épített és a természeti környezet összehangolt fejlesztésére, harmóniájának megteremtésére. Városfejlesztési stratégiánk a fenntartható fejlődés, az értékőrzés, az innováció, a gondoskodás és az esélybiztosítás elvére, értékeire épül. Programjainkat a kerületi lakosok elvárásaira, érdekeire figyelemmel dolgozzuk ki, mindennapi munkánkat e célok teljesülése érdekében végezzük. Munkánk során megkülönböztetett  figyelmet fordítunk a gyermekekre. Nagyon fontosnak tartjuk a bölcsődei és óvodai hálózat fejlesztését. A kerület fejlődésének eredményeként értékeljük a növekvő lakosságszámot és a születések számának növekedését is. Az utóbbi években stabilan 1000 felett van a születések száma. A 2017/2018-as nevelési évet a fenntartásunkban lévő óvodákban 890 gyermek kezdte szeptember 1-jén. Az Egyesített Óvoda jelenleg 3769 férőhellyel rendelkezik, ami 2010 óta 1502 bővítést jelentett. A beruházásainknak köszönhető, hogy óvodáink a kötelező eszköz- és felszerelésjegyzékben előírtak megléte mellett a mai kor követelményeinek megfelelően, esztétikus környezetben nyújtják szolgáltatásaikat. A nyugat-európai színvonalon felújított és felszerelt intézményeinkben a szakmai munka támogatására és feltételeinek megteremtésére ugyanolyan figyelmet fordítunk.

A kerület óvodáinak játszóudvarait is folyamatosan fejlesztjük. Versenytársai vagyunk a különböző alapítványi és magánintézményeknek. Az ősz folyamán megkezdődött a Mese Tagóvoda felújítása, ebben az évben pedig még két óvoda korszerűsítésére kerül sor. Az angol-magyar kétnyelvű óvodai nevelés lehetőségét újabb óvoda bevonásával bővítettük. Szeptembertől a felújított Tüzér utcai Gyermekkert Tagóvodában is elindult a program 1 új csoporttal. Ezzel a kétnyelvű programra mutatkozó teljes igényt ki tudjuk elégíteni. Összesen három intézményben, 125 gyermek kezdte meg három éves kortól a kétnyelvű programot 2017 szeptemberétől. A tagintézmény-vezetők órakedvezményét, a 18 fő fejlesztőpedagógust, 19 dajkát, 10 óvodatitkárt és 1 fő szabadidő-szervezőt a kötelező létszámon felül, önkormányzati forrásból biztosítjuk.

Mindennek köszönhetően a tagóvodákban folyó szakmai tevékenység és annak feltételrendszere kerületen kívül is elismert. Folyamatosan vizsgáljuk az ellátórendszer működését, és biztosítjuk a feltételeket ahhoz, hogy valamennyi valós felvételi igényt ki tudjuk elégíteni. Az intézményhálózat infrastrukturális fejlesztése mellett hangsúlyt helyezünk arra, hogy szociális és köznevelési intézményeink az egységes vezetéssel és irányítással hatékony és költségtakarékos szolgáltatásokat nyújtsanak.

 

A szülők elégedettsége és intézményeink változatlan népszerűsége a nevelőmunka magas színvonalát igazolják. Az idei nevelési évben 3.300 óvodásról gondoskodunk a jogszabályokban előírtaknak megfelelően. Az óvodákban fenntartóként a teljes ellátás megszervezésért vagyunk felelősek. Az intézmény 40. születésnapja alkalmából sok sikert kívánok  Zöld Ág Tagóvoda valamennyi dolgozójának, valamint arra kérem önöket, hogy továbbra is nagy szeretettel és türelemmel neveljék a gondjaikra bízott gyermekeket… és talán néha a szüleiket is – mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

Az ünnepi köszöntő elhangzását követően Kavalecz Angéla, a tagóvoda vezetője idézte fel az intézmény létrejöttének körülményeit, és rövid áttekintést adott a tagóvodában folyó pedagógiai programról is. –Óvodánk 1978-ban nyitotta meg a kapuit a Kárpát utcai lakótelep családjainak gyermekei előtt, 4-es számú Napközi Otthonos Óvoda néven, amit az épület színe miatt Zöld Ovinak kereszteltek el a környék lakói.

Napjainkban a Zöld Ág Tagóvodában 8 csoportban 217 kisgyermek óvodai nevelése, fejlesztése valósul meg. 2011-ben 498 millió Ft- ráfordítással teljes rekonstrukció történt és egy megújult, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő épületben, esztétikus környezetben fogadhatjuk a gyermekeket, optimális körülmények között válthatjuk valóra a nevelési célkitűzéseket. Ismeretes, hogy óvodánkban kiemelten foglalkozunk a környezeti neveléssel, a természet megismerésére, tiszteletére neveléssel, a környezetvédelmi magatartásformák .és attitűd megalapozásával. Ennek eredményeként a már háromszor elnyert “Zöld Óvoda”, kitüntető cím után megkaptuk az “Örökös Zöld Óvoda” címet is. Az épületet barátságos kert öleli körül, fák, bokrok biztosítják az állandó kapcsolatot a természettel. A környezeti nevelés elmélyítése érdekében 2017 őszén, a játszóudvaron Mynest játszótér és madárles létesült, és az élővilág megismerését  szolgálják azok az interaktív játszótáblák, amelyeket az önkormányzat születésnapi ajándékaként kapott az intézmény. A jól képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező nevelőtestület szándéka: nyitott, érdeklődő, aktív, önálló, alkalmazkodó, az iskolai életre alkalmas gyermekeket nevelni. Célunk, hogy a gyermekeink olyan meghatározó élményeket vigyenek magukkal az óvodából, melyek későbbi életüket, magatartásukat pozitív irányban befolyásolják.

A tagóvoda vezetőjének beszédét követően az óvodapedagógusok és a gyermekek színes és változatos ünnepi műsorával zárult a Zöld Ág Tagóvoda 40. születésnapja alkalmából rendezett ünnepség.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj