XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/04/peldatlan-szanalasi-program-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Példátlan szanálási program a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2018. április 04. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Országosan is  egyedülálló szanálási programját sikeresen hajtotta végre a kerületi önkormányzat. Saját forrásból, állami segítség nélkül finanszírozta 457 lakás összesen 1,6 milliárd forintba kerülő szanálását, az érintett területek tulajdonjogának megtartásával.

A Szabolcs és Teve utcai lakóépületek szanálását az önkormányzat 1.6 Mrd összegből teljesítette. A társasházak szanálásával szegregáció érzékeny területek szűntek meg, sok száz kerületi lakó lakhatási körülményei javultak. A felszabaduló ingatlanokon új lakások, munkahelyi területek létesülhetnek. A szanálás mindkét terület fejlődésére, felértékelődésére kedvező hatást gyakorol, a magántőke beáramlását generálja az érintett tömbök ingatlanpiaci értéke többszörösére növekedhet.

Az önkormányzat tudatos városfejlesztési tevékenysége eredményeként a XIII. kerület folyamatosan fejlődik, megújul.  A Dózsa György út – Bulcsú utca – Lehel utca – vasút által határolt terület (Szabolcs utca) a kerület legkevésbé fejlődő része volt, leromlott állapotú és összetételű lakásállománnyal. A városképileg rendezetlen területen az itt lakó emberek életkörülményei kedvezőtlenebbek voltak a kerületi átlagnál. A Szabolcs utcában 236 lakás és 4 nem lakás céljára szolgáló helyiség volt érintett. A 4 társasházban 66% volt az önkormányzati tulajdon.

A Teve utca Angyalföld fontos munkahelyi területe, évtizedek óta találhatók itt ipari termelést folytató üzemek. A rendszerváltás után az ipari termelést felváltották a szolgáltatást nyújtó intézmények, kereskedelmi létesítmények, a Váci út mentén irodaházak épültek. A terület régi építésű társasházai aládúcolt, műszakilag elavult ingatlanokban alulkomfortosított, korszerűtlen lakások voltak. A Teve utcában 221 lakás és 8 nem lakás céljára szolgáló helyiség volt az érintett társasházakban önkormányzati tulajdonban.

A tulajdonosok közül 118-an a pénzbeli kártalanítást választották, 14-en kértek másik magántulajdont, 11 volt tulajdonos lakhatását biztosítottuk bérlakással és emellett az önkormányzat tehermentesítette az ingatlant. 10 magántulajdon tekintetében kisajátítási eljárást folytattunk le. Bérlőink nagy része másik kerületi cserelakást választott.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj