XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/04/megujulnak-lakotelepeink-kozteruletei/

Témák A-Z

Megújulnak lakótelepeink közterületei

2018. április 04. Lendületben a XIII. Kerület

A lakótelepi közterületek megújításának programja és a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat két kiemelkedő eleme az AngyalZÖLD+ Stratégiának. A lakótelepek összesen 671 ezer m2 rekreációs célú zöldterület növényállománya számottevően növeli a kerület biológiailag aktív felületeit. Az önkormányzat célja szerint XXI. századnak megfelelő zöldfelületi és közterületi minőség kialakítása történik.

A XIII. kerületi Önkormányzat az elmúlt 6 év alatt több, mint 2,8 milliárd forint értékben fejlesztette a lakótelepek zöldterületeit. A lakossággal partneri együttműködésben az idén 16. alkalommal hirdetettük meg a Lakossági Zöldterület-védnökségi pályázatot. 2017-ben 119 lakóközösség, összesen 115 604 m2 közterületi zöldfelület fenntartásában működött együtt önkormányzatunkkal. A két program több szakmai elismerésben részesült.

A lakótelepek rekreációs célú közterületeinek komplex felújításának első elemei az Országbíró lakótelep, a Kárpát utcai lakótelep és a Vizafogó lakótelep felújítása voltak. 2011-15 között összesen 316 ezer m2-en 275 millió forintból. Ezt követően:

  • A Gidófalvy Lajos lakótelep átfogó zöldfelületi felújítása történt meg három ütemben, 44 m2-en, 2014-2016 között több, mint 170 millió forintból, majd a Tüzér utcai játszótér és a Nagy játszótér felújítása, valamint a pihenőpark fejlesztése valósult meg.
  • A Vizafogó lakótelep felújítás 2. ütemét 2017-ben adtuk át. 100 000 m2-en 160 millió forintból készült el a Népfürdő u. 15, 19, 21 közparki területek felújítása.
  • Az Árpád hídfő lakótelep 156 ezer m2 területű megújítása 2014-2018 között, eddig 120 millió forintba került. Elkészült a Jakab József utcai játszótér, a Róbert Károly körút 20-22. előtti pihenőkert és a Váci út 132. mögötti játszótér. 2018-ban 245 millió forintból folytatódik a felújítás.
  • A Béke – Tatai lakótelep 224 ezer m2-es területe 2014-2017 között 213 millió forintba került. Tartalmazta a Futár utcai játszótér átfogó felúíjtását, az Ördögmalom utca közterületi rendezését, a Futár park pihenőpark fejlesztését és a Szent László udvarok felújítását.
  • A Gyöngyösi sétány egész éven át tartó virágdíszt biztosít több, mint 5000 m2 összterületű virágágyásaival. Az intenzív virágdíszt adó egynyári ágyások mellett három kísérleti parcellán alacsonyabb fenntartási igényű „vadvirágos réteket” is telepítettünk.
  • A Tahi utcai lakótelep 180 ezer m2 felújítása megkezdődött, a jelentősebb munkák 2018-ban zajlanak. Közte a Tahi utca – Madarász V. utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca tömb komplex közterülete, a Tomori köz – Ifjúság kútja közterülete és a Hajós játszótér felújítása, összesen 638 millió forint összegben.

A felújítások lakossági egyeztetése

Az AngyalZÖLD+ stratégiában meghatározottak szerint helyszíni tájékoztató táblákon hívjuk fel az érintettek figyelmét a tervezett fejlesztésekre. A lakók e-mailben, postai úton vagy a táblákra felírva juttatják el véleményüket, javaslataikat. A 100 millió Ft feletti beruházások esetében a tájékoztató/véleményező táblák mellett kérdezőbiztossal készült közvélemény-kutatás, és tervegyeztető workshopok adnak lehetőséget a problémák jelzésére, javaslatok megbeszélésére.

A Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat közvetlen célja a lakosság bevonása a közterületek gondozásába, ezzel segítve az önkormányzat zöldfelület üzemeltetési feladatainak ellátását, erősítve a közterületekkel kapcsolatos lakossági felelősségvállalást. A közterületi kertészkedés erősíti a lakóközösségek lakóhelyükhöz való kötődését, lehetőséget biztosít városi környezetben az aktív, egészséges életmódra. A közterületen töltött idő lehetőséget teremt „szomszédolásra”, a lakótársak közötti személyes kapcsolatok kialakítására, beszélgetésekre.

A pályázatra jelentkezők a pályázati díj fejében vállalják a velük kötött szerződésben meghatározott terület rendszeres gondozását és ápolását, magában foglalva a locsolást, a gyommentesítést, fűnyírást, kerti hulladék összegyűjtését. A pályázat nagy népszerűségnek örvend a kerületi lakosság körében, a résztvevő lakóközösségek száma évről évre 100 fölött van. A támogatás éves keretösszege 18 millió Ft. A pályázat keretében ősszel kertbarát konferenciát szervezünk.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj