XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/03/29/onkormanyzati-takaritogepek-koztisztasag-szolgalataban/

Témák A-Z

Önkormányzati takarítógépek a köztisztaság szolgálatában

2018. március 29. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Nagy érdeklődéssel kísért eseményre került sor március 28-án a Ditrói Mór sétálóutcában: az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, az önkormányzati intézmények és a kerületi lakosság reprezentánsainak jelenlétében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester bemutatta és átadta rendeltetésének az önkormányzat által, 17 millió forintos beruházás keretében megvásárolt modern utcai takarítógépeket.

A hat darab új berendezést az önkormányzat üzemeltetésében azokon a kerületrészeken állítják munkába, amelyek köztisztaságát javítani szeretné a kerület. Holopné Schramek Kornélia alpolgármester az átadáson úgy fogalmazott: –A közterületek állapota, a köztisztaság fenntartása a közösségek érdeke is. Együtt mindig többet tehetünk a környezet védelméért.

Önkormányzatunk 2017-ben 221 millió forintot fordított a kötelező, valamint az önként vállalt köztisztasági feladatainak elvégzésére. Takarítja a tulajdonában lévő 250 ezer m2 parkterületet és a 671 ezer m2 lakótelepi zöldterületet. Rendszeresen felszámolja közterületen a havonta átlagosan 150 m3 mennyiségű illegális hulladéklerakásokat.

Évente négyszer, a járda- és zöldsáv-takarítási akció során a kerület teljes területén – járdákon, fasori sávokon, padkákon, zöldsávokon – eltakaríttatja a lombot, és minden más szemetet és hulladékot. Bízom benne – mondotta végezetül Holopné Schramek Kornélia –, hogy az új takarítógépek munkába állásának eredményeként még tisztábbak és kellemesebbek lesznek közterületeink, ami mindenkit arra inspirál majd, hogy maga is jobban vigyázzon utcáink rendjére, tisztaságára.

Köztudott, hogy a közutak és parkolók takarítása, a közterületi hulladék-gyűjtőedények, azaz a zöld kukák elhelyezése és ürítése a főváros  egész területén  a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata. Újlipótvárosban régóta komoly problémát okozott, hogy a hulladékgyűjtőket hétvégén nem ürítette az FKF Zrt. A kerületi önkormányzat 2017 júliusában megrendelte és finanszírozza a szombati és vasárnapi kukaürítést, azóta jelentősen mérséklődött  a hulladékgyűjtők hétvégi telítettsége. Lakossági jelzések figyelembevételével az önkormányzat 100 helyszínen kérte az FKF Zrt-től, hogy helyezzenek ki a kerületben új közterületi hulladékgyűjtőket, amire az elmúlt hónapokban sor került.

A hat gép kiválasztásánál fontos szempont volt a takarítóeszközök mérete, mivel az adott területen a parkolás miatt a járdaszakaszok keskenyebbek. Az üzemeltetést – ami 30 millió forintba kerül évente – az önkormányzat saját forrásból biztosítja. Az ünnepi esemény az új berendezések bemutatójával ért véget: a kezelők által  a térburkolatra szórt nagy mennyiségű falevelet, italdobozt és papírhulladékot a készülékek néhány pillanat alatt maradéktalanul eltüntették tárolóikban. A köztisztasággal kapcsolatos információk iránt érdeklődő látogatóink ide kattintva további adatokat ismerhetnek meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj