XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/03/01/indulnak-az-egeszsegugyi-szurovizsgalatok/

Témák A-Z

Indulnak az egészségügyi szűrővizsgálatok

2018. március 01. Egészségügyi hírek

A XIII. kerületi Önkormányzat számára alapvető fontosságú a lakosok egészségi állapotának, a fizikai és mentális egészség, az egészségügyi ellátó rendszerhez való hozzáférés lehetőségeinek javítása. A „Lendületben a XIII. kerület” (2015-2019) önkormányzati ciklusprogram a prevenció erősítésével, az egészségtudatos magatartás kialakításának segítésével szolgálja a lakosok egészségben eltölthető életéveinek meghosszabbítását. Az önkormányzat által a kerületi lakosok számára térítésmentesen nyújtott CT/MR vizsgálatok további lehetőségeket biztosítanak a betegség megelőzéséhez, a terápia előkészítéséhez.

A szakorvosi szűrések közkedveltekké váltak a lakosság körében. 2010-től élhettek a kerületi lakosok a szakrendelő intézetben rendelkezésre bocsájtott szűrési lehetőségekkel. A népbetegségek időben történő felismerését szolgálják az onkológiailag fontos mammográfia, valamint hasi- és emlő ultrahang vizsgálatok. A rák megelőzésén túl ugyanilyen jelentőséggel bír a stroke prevenciót szolgáló nyaki verőér ultrahang vizsgálatok rendszerszerű bevezetése.

A szervezett ingyenes szűrés az év 8 hónapjában történik, 4 hónap az első, 4 hónap a második félévben. Az igénylők minden hétköznap reggel 7 és este 8 óra között kérhetnek időpontot a Szegedi úti szakrendelő intézet recepcióján. Regisztrálni március 5-től kezdődően személyesen lehet lakcím igazolvánnyal és TAJ kártyával. A második félévre augusztus 21-től lehet jelentkezni, háziorvosi beutalóra nincs szükség. A bőrgyógyászati onkológiai szűrések és az elsősorban férfiak számára fontos urológiai szűrések is folytatódnak, ezeket nem 8, hanem 12 hónapon keresztül veheti igénybe a kerületi lakosság a szakrendelések színhelyén.

2017-ben eredményes szakorvosi szűrési tevékenység zajlott a XIII. kerületben. Az elvégzett 1011 szűrési vizsgálatból 263 (26 %) esetben született kóros eredmény.

A szakorvosi szűrésre az önkormányzat által biztosított összeg több mint 4 millió forint, fedezi az Egészségügyi Szolgálat ez irányú költségeit.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj