XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/02/26/idosek-farsangja-80-szuletesnap-jegyeben/

Témák A-Z

Idősek Farsangja a 80. születésnap jegyében

2018. február 26. - Frissítve Kulturális hírek

Február 23-án pénteken a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében a nézők egy részének már csak állóhely jutott  a nagy múltra visszatekintő Idősek Farsangján, ahol  Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő és Holopné Schramek Kornélia alpolgármester mellett megjelentek az önkormányzat szociális intézményeinek munkatársai, az idősek klubhálózatának tagjai, valamint a kerületben működő civil szervezetek és a városrész szépkorú lakóinak reprezentánsai is.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény a Zengő kórus alkalmi dalcsokrával kezdődött, majd Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Közoktatási osztályának vezetője üdvözölte az egybegyűlteket.

Mint elhangzott, az ez évi farsangi mulatság produkcióit a kerület 80. születésnapja határozta meg, az egymással versengő idősek klubhálózatának tagszervezetei a kerek évforduló jegyében, az ünnepi alkalomra reflektálva állították össze a bemutatásra került műsoraikat.

Karácsonyi Magdolna megnyitó szavait követően dr. Tóth József polgármester köszöntötte a farsangi rendezvény közreműködőit és a nézőtéren helyet foglaló publikumot.

– A jelenlévők előtt jól ismert, hogy az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet elnyert képviselő-testületünk évtizedek óta megkülönböztetett figyelmet fordít a kerületben élő idős emberekre. Ismerjük gondjaikat, problémáikat, amelyek megoldásához a szociális segélyezéstől a házi ápoláson keresztül, a gondozóházi elhelyezés lehetőségének biztosításával, szociális bolthálózattal, ingyenes orvosi szűrővizsgálatokkal, lakhatási és gyógyszer támogatással igyekszünk segítséget nyújtani. Mint ismert, 2015 óta saját forrásból biztosítjuk a szociális segélyezéshez szükséges forrásokat, amelyhez állami részről egyetlen forintot sem kapunk.

Támogatjuk az idős emberek klubhálózatának működését, hogy fenntartsuk a közösségben megélt, tevékeny időskor keltételeit. A klubhálózatban folyó színes és gazdag sport, kulturális és szabadidős tevékenységi formák egyik hagyományos eleme a farsang megünneplése, ami emlékezetes műsorszámok megszületésére adott, és ad ebben az esztendőben is alkalmat.

Személyes tapasztalataim, és a visszajelzések alapján elmondhatom, hogy a kerület idős lakói értékelik az érdekükben végzett munkánkat, erőfeszítéseinket, és szeretnek itt élni. Azt javaslom, hogy éljenek az önök számára biztosított lehetőségekkel, a támogatásoktól a közös kikapcsolódásig és szórakozásig.

A polgármesteri köszöntő elhangzása után kezdetét vette az idősek klubhálózatának tagszervezetei által, az alkalomra összeállított produkciók bemutatása. A szereplőket Karácsonyi Magdolna szólította színpadra, több esetben tolmácsolva a bemutatkozó csapatok által, az alkalomra írott, a kerület 80. születésnapját köszöntő versikéket. A produkciók sorát az Évgyűrűk Idősek Klubjának csapata nyitotta meg, attraktív, látványos, és nagy összhangot tükröző Pille-táncuk nagy sikert aratott a nézőtéren helyet foglaló közönség körében.

A Reménysugár Idősek Klubja az elmúlt 80 esztendő divatját állította műsorának középpontjába. A szellemes jelmezeket, és a szórakoztatóan előadott divatbemutatót a publikum nagy tapssal köszönte meg.

Az Ezüstkor és a Derűs Szívek Idősek Klubjainak tetszéssel fogadott műsorát követően  a Klub Kávézó kerületi színtérre helyezett Óz a csodák csodája című előadásának tapsolhatott a közönség. Dorothy, Totó kutya, a gyáva oroszlán, a bádogember és a madárijesztő kalandjai száz veszély leküzdését követően a biztonságot adó XIII. kerületben értek véget, ahol a darab fináléja szerint mindenki megtalálhatja az elképzeléseinek megfelelő otthont, kollektívát, és gondoskodást.

A műsor számos emlékezetes percet tartogatott még a jelenlévőknek: színpadra lépett a kerület himnuszának alkotója Szigetvári Gabriella, a közönség a Kézfogás Együttessel együtt énekelte a Járom az utam, a macskaköves utam című örökzöldet, és szűnni nem akaró tetszésnyilvánítással fogadta az Őszikék Klub Pom-pom bemutatóját, a Nosztalgia Ház Idősek Klubja látványos produkcióját, és a többi műsorszámot is.

A bemutatott műsorszámokat az idősek klubhálózatának 1-1 tagjából összeállított zsűri értékelte, a legjobbak pénzjutalomnak, étkezési utalványoknak és a RaM előadására szóló színházjegyeknek örülhettek. Nem vitás, hogy ezen a farsangi mulatságon nem voltak vesztesek, de a legnagyobb nyertes a közönség volt, amely csaknem három órán keresztül élvezhette a változatos és szellemes kulturális programot.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj